Mitja Dežela o šoli v času epidemije

Objavljeno: 3. 4. 2020 ob 12:50 - Avtor: spletno uredništvo

Mitja Dežela, ravnatelj Osnovne šole Cerkno, ki je osrednji izobraževalni zavod v občini, je v studiu Idrijskih novic predstavil delovanje šole v zaostrenih razmerah. V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem je vse učence in starše pozval k rednemu delu doma in zavzetemu sodelovanju.

Na za šolo neobičajne razmere, ko mora pouk potekati na daljavo, so se v Cerknem začeli pripravljati že v obdobju pred razglasitvijo epidemije. Podrobno so pregledali vse možnosti poučevanja na daljavo in v trenutku, ko je vlada zaprla vsa šolska poslopja v državi, so bili pripravljeni na prenos poučevanja v digitalno okolje. Izkušnja takega pedagoškega dela je po prvih dveh tednih pozitivna za vse. Otroci se soočajo s tem, da morajo učno snov osvajati bistveno bolj samostojno kot doslej, starši iz dneva v dan spremljajo napredovanje svojih otrok in učitelji osvajajo nove digitalne tehnologije. »Vsi se bomo v tej situaciji nekaj novega naučili,« je v studiu Idrijskih novic povedal ravnatelj Mitja Dežela.

Povedal je tudi, da učitelji pozorno spremljajo domače razmere šolarjev in pomagajo tam, kjer otroci nimajo računalnikov in dostopa do interneta. Kako bo v prihodnjih tednih, je negotovo napovedovati. Če bo vlada odločila, da se otroci vrnejo v šolske razrede šele jeseni, potem bodo učitelji šolsko leto pripeljali do konca preko poučevanja na daljavo. Kako bodo preverjali znanje in delili ocene, pa ta trenutek še ni povsem jasno. 
Spodaj si lahko ogledate videoposnetek pogovora.