Miro Božič v živo na Radiu Slovenija

Objavljeno: četrtek, 4. 3. 2021 ob 13:00 | Spletno uredništvo

Pred skorajšnjim izidom zgoščenke s posnetki Mira Božiča in Benjamina Barbariča sta priznana glasbenika v torek, 2. marca, v živo nastopila v programu Radia Slovenija. Polurni nastop je sodil v programski sklop »Prva vrsta«, v katerem se predstavljajo odlični glasbeniki in avtorji.

Nenavaden izvajalski duet orglic in kitare v zasedbi Božič-Barbarič dokazuje, da lahko vrhunska interpreta iz še tako nenavadne kombinacije glasbil izvabita neslutene zvočne pokrajine.

Miro Božič je virtuoz na ustni harmoniki, ki ima za sabo več kot dvajset let igranja. Nastopa kot solist ali kot član najrazličnejših zasedb, prav tako pa je raznolika tudi glasba, ki jo izvaja. Benjamin Barbarič je šolan klasični kitarist, ki ga navdušuje tudi etno in folk glasba. Svoje zanimanje je usmeril v mikrotonalno glasbo in v igranje na 12-strunsko kitaro. Skupaj pripravljata nov projekt z naslovom Obljubljena dežela, v katerem se združujejo tradicionalni slovenski, keltski, turški in bližnjevzhodni ritmi in melodije.

Nenavaden izvajalski duet orglic in kitare v zasedbi Božič-Barbarič dokazuje, da lahko vrhunska interpreta iz še tako nenavadne kombinacije glasbil izvabita neslutene zvočne pokrajine

navednice-modre_edited.png

Upava, da se bodo razmere končno izboljšale in da bova lahko svoje ustvarjanje in glasbo z nove plošče kmalu predstavila tudi publiki v živo na koncertu v Idriji.

Značilnost njunega glasbenega izražanja je ta, da ustna harmonika prevzame vlogo vokala, kitara pa ustvarja ritem in vzdušje. Vse to sta ponazorila tudi v radijski oddaji Prva vrsta, kjer sta v živo zaigrala pet avtorskih skladb. Te so le del glasbenega materiala, ki je že pripravljen za izdajo na kompaktni plošči.

Prva vrsta je 20-minutna tedenska oddaja, v kateri glasbeniki nastopajo v živo v studiu 13, poslušalci pa jih lahko spremljajo tudi preko videoprenosa na Facebooku. Izbor glasbenikov je pester, primeren za vsako uho. Ker pa igrajo v živo, je ta neposredna izkušnja še intenzivnejša. Urednica oddaje je Alja Kramar, v pripravi oddaje pa sodeluje celotno glasbeno uredništvo prvega programa.

»Po poletnem prisilnem molku je bil to prvi večji javni nastop. Oba sva z odigranim koncertom in prenosom v živo preko radia zadovoljna, pozitivne pa so tudi ocene tega nastopa. Upava, da se bodo razmere končno izboljšale in da bova lahko svoje ustvarjanje in glasbo z nove plošče kmalu predstavila tudi publiki v živo na koncertu v Idriji,« je po nastopu na radiu za Idrijske novice povedal Miro Božič.

Vsi, ki ste zamudili neposredni radijski prenos, si lahko posnetek koncerta na Radiu Slovenija ogledate na povezavi.