Mirko Tratnik v predsedniški palači

Objavljeno: 18. 2. 2020 ob 8:33

Mirko Tratnik se je pred dnevi srečal z dolgoletnim diplomatom in uglednim upokojenim ustavnim sodnikom Ernestom Petričem. Obudila sta spomine na burne dogodke pred 50 leti.

Avtor: spletno uredništvo

mirko-tratnik-18-2-2020.jpg

V začetku 70. let je bil Ernest Petrič član vlade Staneta Kavčiča, Mirko Tratnik pa direktor podjetja Simplex in poslanec. Srečevala sta se na zasedanjih parlamenta in gospodarskega odbora ter si vsak na svoj način prizadevala za napredek domovine. Politični obračun z liberalizmom v Sloveniji je botroval odstopu vlade, več kot 20 slovenskih direktorjev pa je moralo na prestajanje zaporne kazni. Med slednjimi je bil tudi Mirko Tratnik, ki skupaj s Sašo Dragoš zadnje leto piše obsežno knjigo spominov na te prelomne čase. Sam se je v praksi zavzemal za svobodno gospodarstvo in uvajanje delavskega delničarstva. Bil je aktiven na vseh področjih in si je zaradi nevoščljivosti in naprednih pogledov pridobil vrsto nasprotnikov. Na sodišču so mu zaradi carinskega prekrška in kredita za stanovanjsko hišo prisodili zapor.

Ernest Petrič je po zlomu liberalizma in uveljavitvi trde roke takratne Zveze komunistov, ki jo je vodil Franc Popit, za več let odšel v tujino. Danes je spoštovan upokojeni ustavni sodnik in aktivni svetovalec v uradu predsednika republike Boruta Pahorja. Tam je na pogovore sprejel tudi Mirka Tratnika. Slednji mu je izročil kopijo rokopisa knjige, za katero bo Ernest Petrič napisal uvodnik. V spomin na pomlad leta 1971, ko sta oba verjela v lepši jutri in sta bila za to pripravljena veliko storiti. Založba Bogataj napoveduje izid knjige Mirka Tratnika z naslovom Vedno prvi v začetku meseca aprila.