Mirko Tratnik ničesar ne obžaluje

Objavljeno: 1. 7. 2020 ob 13:50 | Spletno uredništvo

Mirko Tratnik in Saša Dragoš sta v torek, 30. junija, pred polnim avditorijem v Galeriji Magazin v Idriji publiki predstavila zajetno knjigo z naslovom Vedno prvi. Gre za obsežno delo o Idriji in Idrijčanih ter podjetju Simplex, ki je pred načrtnim uničenjem zaposlovala kar 600 delavcev.

mirko-6-1-7-020-2.jpg

Vse foto: Robert Zabukovec

mirko-3-1-7-020.jpg

O času slovenskega liberalizma in obračunu z vlado Staneta Kavčiča je spregovoril recenzent knjige Ernest Petrič. Sam je bil kot član vlade Staneta Kavčiča udeležen v snovanju razvojnih načrtov in bil po obračunu z liberalci umaknjen iz javnega življenja. V istem času je bil Mirko Tratnik poslanec takratne skupščine in tam so se poti obeh tudi križale. Po pogromu nad  liberalci je bil Mirko Tratnik za dve leti poslan v zapor na Dob, podjetje Simplex likvidirano, njen ostanek pa pripojen skupini IMP. 
Saša Dragoš je iz zgodovinskih virov rekonstruirala dogajanje v tistih burnih časih in v knjigi predstavila povezanost državne in lokalne politike z vodstvom podjetja IMP, ki si je na vse kriplje prizadevalo za uničenje podjetja Simplex. Delavci slednjega so bili učinkovitejši in so prevzemali vse več poslov, kar je šlo v nos vodstvu podjetja IMP, to pa je imelo veliko zaslombo v vrhu takratne oblasti.

mirko-4-1-7-020.jpg

Pripoved v knjigi sloni na številnih dokumentih, ki sta jih avtorja našla v arhivih podjetij in družbenopolitičnih organizacij. Ob dokumentih pa prinaša tudi pregled aktualnih dogodkov v ožji in širši domovini ter svetu. Predstavitve v Idriji so se udeležili tudi številni nekdanji delavci podjetja Simplex, ki so po uradnem programu še dolgo obujali spomine na delovanje v podjetju pred 50 in več leti. Svoje poglede na v knjigi zapisna dejstva je ob glasni podpori Srečka Skoka predstavil Viktor Crnobrnja. Saša Dragoš je podprla njegova raziskovanja delovanja velikih podjetij, saj če ne poznamo preteklosti ne moremo načrtovati prihodnosti. Zbrane sta nagovorila tudi arhitekta Milan Božič in Cveto Koder, ki sta pred desetletji pomembno sooblikovala javno življenje v občini in bila soavtorja številnih razvojnih programov.

Mirko Tratnik je na zadnje vprašanje urednika Damijana Bogataja, če kaj od stvari v svojem življenju obžaluje, jasno odgovoril, da »bi vse storil enako in da prav ničesar ne obžaluje«. To pa je bila tudi iztočnica za zaključno točko večera, v kateri je Metka Pavšič najprej recitirala potem pa še zapela pesem slavne francoske šansonjerke Edith Piaf - Ničesar ne obžalujem. Publika je bila ob vrhunski interpretaciji vidno ganjena.

mirko-2-1-7-020.jpg
mirko-1-1-7-020.jpg
mirko-6-1-7-020.jpg