Mirko Tratnik na Slovenskem knjižnem sejmu

Objavljeno: četrtek, 12. 11. 2020 ob 14:43 | Spletno uredništvo

Založba Bogataj bo na skorajšnjem Slovenskem knjižnem sejmu s posebno pozornostjo slovenski javnosti predstavljala knjigo Vedno prvi, ki sta jo podpisala soavtorja Mirko Tratnik in Saša Dragoš.

Mirko Tratnik odlično prenaša težo visoke starosti, saj je pri 91 letih čilega zdravja in bistrega duha. V življenju je prehodil pot od vajenca na komunali do direktorja istega javnega zavoda in ustanovitelja podjetja Simplex, ki je nastalo z izločitvijo programov iz komunalnega podjetja. Po enaki poti se je kasneje iz Simplexa izločil program kolektorjev in tako je nastala samostojna delovna organizacija, ki je danes eden največjih zaposlovalcev v regiji.Prej nenehno vzpenjajoča se kariera direktorja in republiškega poslanca ter nosilca kopice funkcij v domači Idriji se je zalomila leta 1971, ko so zoper Mirka Tratnika sprožili sodni pregon. Javni tožilec mu je očital, da je kot direktor Simplexa odgovoren za carinski prekršek in da je s sredstvi krajevne skupnosti upravljal na negospodaren način. Preiskava se je končala s sodnim procesom in obsodbo na dve leti zapora, ki jih je Mirko Tratnik v skrajšani različici tudi odslužil. Uprava zapora pa mu je bila hvaležna za njegov prispevek k reorganizaciji delovanja zaporniške kmetije in korenitemu povečanju mlečne proizvodnje.

navednice-modre_edited.png

Vsem, ki so mi storili krivico, sem že zdavnaj oprostil. Do nikogar ne gojim nobene zamere. Prav pa je, da smo resnico popisali in jo objavili v knjigi. Tudi zato, da bodo prihodnji rodovi vedeli, kako se je v Idriji na eni strani gradil na drugi strani pa preganjal napredek.

Sojenje Mirku Tratniku je sovpadalo s pregonom »tehnokratov«, kot so takrat imenovali liberalno usmerjene direktorje uspešnih podjetij. Po njegovem mnenju so direktorji politiki odvzeli primat in s tem se takratna politična garnitura nikakor ni mogla sprijazniti.

Ko je pred leti novinarka Saša Dragoš začela brskati po arhivih in iskati dokumente o sojenju in okoliščinah, še ni vedela, da je na pragu pomembnega odkritja. Iz dokumentov je rekonstruirala dogajanje v tistem času in dokazala, da je šlo pri uničenju podjetja Simplex in zaprtju direktorja Mirka Tratnika za dobro zrežirano zgodbo. Podjetje IMP iz Ljubljane je bilo zaradi prodornosti Simplexa v resnih težavah. Teh se je rešilo tako, da so preko Mitje Mačka Matije in lokalnih politikov v Idriji dosegli politični obračun s Tratnikom in njegovo razrešitev z mesta direktorja.

mirko-tratnik-11-11-2020-11.jpg

Simplex se je po njegovem odhodu v zapor razsul in zapustilo ga je veliko delavcev, občina pa je izgubila delovna mesta. V večno uspešnost rudnika zagledani strategi razvoja niso slutili, da prihajajo drugačni časi, v katerih ne bo več prostora za samovšečno vstajanje na 500-letni tradiciji. Mirko Tratnik je bil znanilec novih časov in liberalnih načel v gospodarstvu, ki jih je Slovenija dočakala šele desetletja kasneje.

Živa priča teh burnih dogodkov je prav Mirko Tratnik. Danes 91-letni Idrijčan iz Grilčeve ulice, ki tudi te zahtevne korona čase preživlja optimistično. Po izidu knjige doživlja svojo simbolno rehabilitacijo, saj knjiga prinaša celovito zgodbo o dogajanju v Idriji in boju za oblast. »Vsem, ki so mi storili krivico, sem že zdavnaj oprostil. Do nikogar ne gojim nobene zamere. Prav pa je, da smo resnico popisali in jo objavili v knjigi. Tudi zato, da bodo prihodnji rodovi vedeli, kako se je v Idriji na eni strani gradil na drugi strani pa preganjal napredek,« pravi Mirko Tratnik.

VIDEO POSNETEK

mirko-tratnik-11-11-2020-17.jpg

Založba Bogataj, ki je poskrbela za izdajo knjige, bo knjigo Vedno prvi posebej predstavljala na letošnjem Slovenskem knjižnem sejmu. V ta sklop promocijskih aktivnosti sodi tudi videopredstavitev avtorja in knjige, ki je nastala v TV studiu Idrijskih novic. Mirko Tratnik v skoraj tričetrturnem pogovoru z urednikom izdaje in založbe Damijanom Bogatajem odstira zgodovinska dejstva in pripoveduje zgodbo, ki je skoraj neverjetna. Več in podrobneje pa si poglejte v posnetku pogovora iz studia.