KULTURA

Mirko Tratnik še verjame v družbo poštenih

Objavljeno: ponedeljek, 27. 9. 2021 ob 8:13 | Damijan Bogataj

Hudajužna je v nedeljo, 26. septembra gostila predzadnjega v nizu dogodkov, ki so jih posamezni organizatorji spletli pod okrilje letošnjih Bevkovih dnevov. Založba Bogataj in društvo Baška dediščina sta pripravila predstavitev knjige Vedno prvi in pogovor s soavtorjem Mirkom Tratnikom. V dvorani doma krajanov v Hudajužni je predstavitvi prisluhnil slab ducat poslušalcev, ki so bili ob življenjski zgodbi Mirka Tratnika najprej začudeni ob koncu pa navdušeni, saj vedno optimistični Mirko Tratnik neumorno širi pozitivno energijo.

mirko tratnik-27-921.jpg
mirko tratnik-27-9-21-4.jpg

Organizatorji predstavitve knjige so zbranim predstavili izbor najzanimivejših fotografij iz knjige, ki je izšla lansko leto pri idrijski Založbi Bogataj. Pereče razmere zaradi epidemije korona virusa so preprečile izvedbo načrtovanih predstavitev po vsej Primorski in osrednji Sloveniji, kjer še danes živijo nekdanji zaposleni v podjetju Simplex. To podjetje je bilo pred 60 leti sinonim za mlad kolektiv v katerem so dobili zaposlitve mojstri in vajenci različnih poklicev. Rdeča nit razvoja podjetja pa so bile inovativnost, predanost podjetju in nagrajevanje po opravljenem delu. V Sloveniji je danes malo znano, da je bil Mirko Tratnik prvi direktor v Sloveniji, ki je poskusno uvedel delavsko delničarstvo. Pisalo se je leto 1968, ko je v podjetju zaradi izjemne rasti primanjkovalo obratnih sredstev. Na predlog ustanovitelja in direktorja Mirka Tratnika so, ob soglasju delavskega sveta, delavci 10 % zaslužene plače prepustili podjetju in to jim je posojeni denar ob koncu leta vrnilo in dodalo še dividende. Zadovoljni so bili vsi. Delavci so poglobili vez s tovarno, korenito oplemenitili svoj denar in zadovoljno je bilo tudi vodstvo podjetja, saj je na ta način hitro premostilo likvidnostno zadrego in smelo stopilo v nove projekte. Simplex je na vrhuncu delovanja zaposloval več kot 600 delavcev. Z nagrajevanjem po opravljenem delu so orali ledino v Sloveniji na področju uveljavljanja novih poslovnih modelov. S tem pa stopili na žulj komformistom in predstavnikom politične elite, ki je vse bolj spoznavala, da uspešni podjetniki prevzemajo vlogo javnomnenjskih voditeljev. Mlade generacije so videle v načelu plačevanja po opravljenem delu pravo priložnost za korenito izboljšanje osebnega standarda in zato so se množično prijavljali za delo v tem podjetju.

»Da ne bo kakšne pomote. Izhajam iz delavske družine in ponosen sem na to, da sem bil komunist. V idejo pravične družbe in v napredek na osnovi boljšega dela sem verjel takrat in verjamem še danes. Kar so mi politične elite v Idriji storile kasneje je druga stvar, sam ostajam tudi pri 92 letih še vedno pošten in zvest načelom za katere so se borile generacije pred mano in na osnovi katerih smo po drugi svetovni vojni obnavljali domovino in gradili novo družbo« je v Hudajužni ponosno povedal Mirko Tratnik. Leta 1971 je bil po spletki med podjetjem IMP iz Ljubljane, ki mu je Simplex prevzemal velike posle, in političnim vodstvom, ki ga je predstavljal Mitja Maček Matija, na montiranem sodnem procesu zaradi potnih nalogov in domnevnega izogibanja plačila carine obsojen na zaporno kazen. Odslužil jo je na Dobu pri Ljubljani, a tudi v zaporu ni bil brez dela. Vodja zapora ga je takoj postavil za vodjo zaporniškega kmetijskega posestva in Mirko Tratnik je tam v nekaj mesecih uvedel številne inovacije in skoraj podvojil prirejo mleka. Ko pa je vodstvo zapora zaradi vzornega delovanja v zaporu predlagalo predčasni odpust je politično vodstvo v Idriji tej nameri odločno nasprotovalo. Mirko Tratnik je tako do zadnjega dne odslužil naloženo kazen a ob tem ostal pokončen in brez zamer do ljudi, ki so ga po krivici za leto in pol poslali za rešetke.

mirko tratnik-27-9-21-5.jpg
navednice-modre_edited.png

»Da ne bo kakšne pomote. Izhajam iz delavske družine in ponosen sem na to, da sem bil komunist. V idejo pravične družbe in v napredek na osnovi boljšega dela sem verjel takrat in verjamem še danes. Kar so mi politične elite v Idriji storile kasneje je druga stvar, sam ostajam tudi pri 92 letih še vedno pošten in zvest načelom za katere so se borile generacije pred mano in na osnovi katerih smo po drugi svetovni vojni obnavljali domovino in gradili novo družbo«

Mirko Tratnik

soavtor knjige Vedno prvi

mirko tratnik-27-9-21-2.jpg

Poslušalci v Hudajužni so bili ob pripovedi Mirka Tratnika navdušeni. Predstavljeni življenjski zgodbi, ki sta jo v knjigo Vedno prvi stkala Mirko Tratnik in publicistka Saša Dragoš, so dodali svoje spomine. Graparji, ki so nekdaj delali tudi v Eti v Cerknem, se še danes živo spominjajo delovanja Stanka Mervica, ki je Eto iz nepomembne obrtne delavnice preobrazil v pravo veliko tovarno z odličnimi perspektivami za razvoj. Dragoceno je bilo tudi obujanje spominov na udarništvo, tovarištvo in zavzetost za obnovo od vojne porušene domovine. Prebivalci Baške grape so delili usodo podobnih krajev, ki so bili daleč od centrov na obrobju skoraj pozabljeni. Brez neverjetne življenjske moči Graparjev, bi tudi ta dolina delila usodo podobnih, ki so zaradi izseljevanja postale le še doline spominov brez pravega življenja.

Mirku Tratniku se je v imenu Graparjev za obisk in predstavitev knjige zahvalila neumorna organizatorka javnega življenja Alenka Zgaga. Preko Franceta Bevka, ki je z železniške postaje v Hudajužni v mladih letih z velikimi načrti in upi za boljše življenje odhajal v svet, ostaja tudi Baška grapa povezana z bližnjimi sosedi.

Življenjska zgodba Mirka Tratnika, ki je kljub veliki krivici in nerazumevanju kariernih in političnih sopotnikov, znal vse slabo pozabiti, je lahko tudi današnjim generacijam navdih za gradnjo nove skupnosti. Ta pa bo zagotovo temeljila na spoštovanju narave, okolja in pravičnejši delitvi ustvarjenega. V to je prepričan tudi Mirko Tratnik, ki se že pripravlja na nove predstavitve knjige po vsej Sloveniji.