Mira Lampe Vujičić bi praznovala 70. rojstni dan

Objavljeno: sreda, 17. 3. 2021 ob 8:45 | Spletno uredništvo

Na današnji 16. marec bi 70. rojstni dan praznovala igralka Mira Lampe Vujičić, ki je pomembno zaznamovala slovensko gledališče. Po hudi bolezni se je poslovila v svojem 67. letu pred štirimi leti.

navednice-modre_edited.png

Spreminjajo se načini uprizarjanja, režijski pristopi, scenografije ... Igralec pa mora, če želi dobro opraviti svoje delo, prehoditi enako pot, kot jo je moral pred desetletji in zagotovo tudi v bolj oddaljeni preteklosti. Čas pri tem nima posebne vloge

MIRA LAMPE VUJIČIĆ

igralka, ob upokojitvi leta 2016

Mira Lampe Vujičić je 40 let ustvarjala na novogoriškem odru kot eden od stebrov ansambla v Primorskem dramskem gledališču oziroma Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Prve korake na gledaliških deskah je naredila na odru Rudniške dvorane v Idriji, kjer se je navdušila za gledališko ustvarjanje. Na njene vloge so postali pozorni tudi strogi ocenjevalci ljubiteljskih gledališč in ti so jo opogumili, da je sprejela izziv in odšla na študij dramske igre.

Po končani gimnaziji je najprej dve sezoni igrala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Nato se je odločila za študij igre na Akademiji za gledališče, radio in televizijo v Ljubljani.

Diplomi na akademiji je sledilo honorarno delo v Mariboru, v sezoni 1976 / 1977 pa se je zaposlila v novogoriškem gledališču, kjer je do upokojitve jeseni 2016 oblikovala več kot 90 pretanjenih, psihološko poglobljenih in prepričljivih igralskih kreacij, ki so podpirale razvoj gledališča in njegovo uveljavitev v širšem prostoru.

Igralka je sodelovala tudi pri številnih radijskih igrah in oblikovala vrsto vlog na filmu in televiziji.

Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja - dve Borštnikovi nagradi za igro, Severjevo nagrado, skupaj s soigralci bronasto vrtnico za ansambelsko igro na prvem Goriškem srečanju gledališč Alpe-Jadran in Bevkovo nagrado, priznanje novogoriške občine za umetniške dosežke.

Mira Lampe Vujičić se je po hudi bolezni poslovila leta 2017.

Ob njenem slovesu so v gledališču zapisali, »da je igralkino srce živelo za gledališče, ona pa bo še naprej živela v naših srcih«.

mira lampe-17-3-21-4.jpg
mira lampe-17-3-21.jpg