Minister Vrtovec o cestah na Idrijskem

Objavljeno: torek, 11. 5. 2021 ob 14:48 | Damijan Bogataj

Župan Tomaž Vencelj je v spremstvu občinskega svetnika in predsednika občinskega odbora Nove Slovenije Francija Medica v ponedeljek, 10. maja, obiskal Ministrstvo za infrastrukturo RS. Tam ju je sprejel minister Jernej Vrtovec s sodelavci.

tomaz-vencelj-11-5-2021.jpg

Osrednja tema pogovorov je bilo stanje državnih cest in planirane investicije v državne ceste na območju Občine Idrija, ki so življenjskega pomena za prebivalce občine in širše regije. Osrednja prometna žila je Keltika, ki povezuje osrednjo Slovenijo z gornjim Posočjem. Cesta je v zadnjih letih dočakala posodobitve na odseku od Želina do Mosta na Soči, ki je izvedena v splošno zadovoljstvo vsakodnevnih uporabnikov. Nadaljevanje posodabljanja ceste od Želina proti Godoviču in Logatcu pa ni bilo vključeno v nacionalne dolgoročne programe, razen odseka Spodnja Idrija – Mokraška vas in Likarica – Podroteja.

Na srečanju so posebej izpostavili tudi nujnost zagotavljanja uveljavljenih standardov, ki bi morali slediti uporabljenim merilom na odseku Želin – Most na Soči, ter potrebo po ureditvi parkirišča za izločanje tovornih vozil v času zimskih razmer, ko je cesta skozi sotesko Zale zaprta. To parkirišče bi morali urediti nekje v bližini vstopa v sotesko Zale.

zala-18-12-2019.jpg
tomaz-vencelj-29-3-2021-4.jpg
navednice-modre_edited.png

Idrija ne more imeti obvoznice, zato pa pričakujemo, da bodo križišča z državno pomočjo primerno urejena in posodobljena po danes pričakovanih standardih.

TOMAŽ VENCELJ

župan Občine Idrija

Ob obilnejšem sneženju se vozniki znajdejo v težavah, saj nimajo kje začasno parkirati svojih tovornjakov dokler cestne službe ne usposobijo normalne prevoznosti ceste. Isto parkirišče bi lahko v poletnih mesecih s pridom uporabljali tudi obiskovalci Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Za hitrejši pretok prometa pa bi bila pomembna tudi nova obvoznica v Logatcu, ki bi predvsem potnike iz Keltike hitreje pripeljala do avtoceste, domačine v Logatcu pa odrešila številnih vozil na relaciji od Kalc do sedanjega priključka na avtocesto. Govorili so tudi o posodobitvi križišč na državni cesti na območju Idrije.

Teh težav pa se zavedajo tudi v kabinetu ministra ter na Direkciji RS za infrastrukturo, kjer razmere budno spremljajo. To sta potrdili tudi Katarina Petan iz kabineta ministra ter Liljana Herga s Direkcije RS za infrastrukturo. Minister Jernej Vrtovec je prisluhnil delegaciji iz Idrije in županu ter občinskemu svetniku obljubil čimprejšnji obisk na terenu.

»Idrija ne more imeti obvoznice, zato pa pričakujemo, da bodo križišča z državno pomočjo primerno urejena in posodobljena po danes pričakovanih standardih,« je še povedal idrijski župan Tomaž Vencelj.