MiCI potuje po Idrijskem

Objavljeno: 3. 11. 2020 ob 14:25 | Avtorica besedila: Tjaša Kosar

Čeprav obdobje, v katerem je MC MOBIL, kot smo kombi za mladinsko delo na Mladinskem centru Idrija sprva poimenovali, začel nabirati prve kilometre nikakor ni idealno za vzpostavljanje novega programa, ekipe to ni ustavilo. Projekt uličnega dela se nam je zdelo v času globalne pandemije še toliko pomembneje izpeljati, saj mladi tudi toliko bolj potrebujejo dodatno podporno okolje izven šolskega in družinskega okolja.

foto: Marlon Azevedo

MiCI se ustavlja tam, kjer se na prostem zbirajo mladi, v svojem prtljažniku pa vedno shranjuje opremo za različne mladinske aktivnosti, kot so skakalne rampe za kolesa in skiroje, gimnastični poligon, kegljanje in druge skupinske družabne igre. Poleg opreme pa ekipa lokalnih in mednarodnih mladinskih delavk ter delavcev program dopolnjuje še z vsebinskimi aktivnostmi, kot so izobraževalne in kreativne delavnice.

Mladi za mlade, kot na kratko opisujemo mladinsko delo, želimo preko sodelovanja na aktivnostih skupaj z udeleženci, uresničiti njihove ideje, raziskovati možnosti njihovih potencialov in vzpostaviti povezano skupnost. Z uličnim mladinskim delom pa želimo postati še dodatna opora mladim ter posameznikom iz ranljivih skupin. Nagovarjamo osnovnošolce, srednješolce in mlade odrasle, zlasti tiste med 14. in 29. letom starosti.

mci-3-11-2020-2.jpg

MiCI se ustavlja tam, kjer se na prostem zbirajo mladi, v svojem prtljažniku pa vedno shranjuje opremo za različne mladinske aktivnosti.

Ulica prevzema pomemben del vzgojne funkcije, ki tradicionalno pripada družini in šoli, obenem pa predstavlja ožilje socialnosti. Zato ulično delo poleg grajenja odnosov predstavlja tudi preventivo za duševno zdravje in prostor za širjenje informiranosti glede problematik, ki zadevajo še odraščajočo populacijo.

Ulica prevzema pomemben del vzgojne funkcije, ki tradicionalno pripada družini in šoli, obenem pa predstavlja ožilje socialnosti. Zato ulično delo poleg grajenja odnosov predstavlja tudi preventivo za duševno zdravje in prostor za širjenje informiranosti glede problematik, ki zadevajo še odraščajočo populacijo. Naglo naraščanje prostorov v Sloveniji in EU, kjer se izvaja mladinsko delo v zadnjem desetletju, zato ni naključje. Naraščajo tudi zato, da mlade privabijo stran od monitorjev.

Področje mladinskega dela na evropski ravni je zelo razvejano. Mladinsko delo ima v družbi pomembno vlogo, saj deluje preventivno, mladim omogoča pridobivanje kompetenc za aktivno participacijo v družbi ter njihov osebni in socialni razvoj. Mladinske delavke in delavci pa s tem pridobivajo tudi dodatna znanja, kot so razvijanje in implementacija projektov, raziskovalno delo, vodenje in medosebni odnosi.

Začetne izkušnje v Idriji sta nekoliko okrnila koronavirus in deževje, saj večine aktivnosti zaradi preventive v tem času ne izvajamo, vendar so nam prvi odzivi mladih, ki se zadržujejo v parku Mejca, dali poguma, da nadaljujemo, kolikor lahko.

Veliko težje pa žal dosegamo mlade iz krajev, kot so Vojsko, Ledine, Kanomlja in Črni Vrh. Zato organizacije in društva, ki delujejo v okoliških krajih znotraj občine Idrija, vabimo k sodelovanju. MiCI, potujoče socialno omrežje in ekipa smo pripravljeni na veliko novih kilometrov.