KULTURA

Metka Pavšič s Fehtarico in Edith Piaf na Bukovem

Objavljeno: torek, 17. 8. 2021 ob 7:15 | Damijan Bogataj

Večnamenska dvorana v gasilskem domu na Bukovem je bila v soboto, 14. avgusta, prizorišče ponovnega srečanja domačih ljubiteljev kulture z vsestransko igralko, pevko in ustvarjalko Metko Pavšič iz Idrije.

Metka Pavšič je redna gostja tamkajšnje kulturne dvorane. Ljubitelji gledališča so ji ploskali že mnogokrat tako po izvedbi monodrame Fehtarica kot tudi ob uprizoritvi glasbeno-scenskega dela Ničesar ne obžalujem. Tokrat se je predstavila z mešanico obeh dram ter poezijo Toneta Pavčka in Ferija Lainščka. Poslušalci so bili s konceptom nove predstave vidno zadovoljni, saj so v enem večeru spoznali vsestransko odrsko ustvarjalko v različnih vlogah. Interpretka je iz znanega in več kot 150-krat interpretiranega dela Fehtarica izluščila nekaj prizorov, ki nazorno vpeljejo gledalca v svet dobrodušne in zvite beračice, ki ima zelo izklesana moralna merila. Tega pa seveda ne bi mogli zapisati ob omembi njenih zvestih darovalcev, ki si z evrom ali dvema, ki jih podarijo ubogi beračici, olajšajo vest za veliko težje goljufije in grehe.

metka-pavsic-17-8-2021.jpg

Ema Brelih, Metka Pavšič in Ifigenija Simonovič

Drugi steber predstave Metke Pavšič predstavljajo odlomki iz predstave Ničesar ne obžalujem. Gre za prvo slovensko odrsko izvedbo, ki je nastala po predlogi Vinka Möderndorferja. Ta se zaključi z vsem znanim šansonom Edith Piaf z naslovom Ničesar ne obžalujem, v katerem sta strnjena vsa bridkost in večno upanje kot neločljiv del te gledališke pripovedi. In s to skladbo, ki jo je zapela Metka Pavšič, se je sklenil tudi tokratni umetniški večer na Bukovem.

Organizatorki dogodka pa sta poskrbeli še za eno presenečenje. Kot gostja večera se je publiki predstavila pesnica in pisateljica Ifigenija Simonovič, ki to poletje biva v Idriji ter tam tudi ustvarja v pisateljski rezidenci. Poslušalce je očarala z interpretacijo nekaj pesmi Vitomila Zupana, s katerim je desetletje prijateljevala. Po njegovi smrti je za natis prepisala in uredila izjemno zbirko njegovih pesmi, ki so nastale v zaporu.

Za prav poseben zaključek večera pa sta poskrbeli Metka Pavšič in domačinka Ema Brelih. S spremljavo kitare sta k prepevanju ljudskih in umetnih ponarodelih pesmi navdušile občinstvo. S Šifrerjevo Za prijatelje si je treba čas vzet pa se je prijeten kulturni večer na Bukovem tudi sklenil.

Poslušalci so bili s konceptom nove predstave vidno zadovoljni, saj so v enem večeru spoznali vsestransko odrsko ustvarjalko v različnih vlogah

metka-pavsic-17-8-2021-3.jpg