Mesto je dobilo dnevno sobo

Objavljeno: petek, 28. 2. 2020 ob 14:59 / posodobljeno: petek, 28. 2. 2020 ob 15:17

​Včeraj popoldne so v pritličju Golijeve hiše na Mestnem trgu v Idriji odprli »mestno dnevno sobo«, ki bo omogočala različne prireditve in dogodke. V njej pa imajo svoje prostore tudi sodelavci v projektu Sopotniki.

Avtor: Damijan Bogataj

72852739_137101834343031_258356139277890

Projekt Sopotniki je v zadnjem letu dni med številne starostnike prinesel kar nekaj optimizma. Prostovoljci, ki delujejo v tem projektu, pomagajo starejšim, jih vozijo v trgovino, do zdravnika ali po drugih opravkih. Prej skoraj izključeni posamezniki, se spet počutijo kot del skupnosti. Občina Idrija je v prostorih Pr' Golitu odprla posebno pisarno in zaposlila koordinatorko.

Občina Idrija se je pri uvajanju programa povezala z zasebnim zavodom Sopotniki, ki ima pri izvajanju tega program v Sloveniji že kar nekaj izkušenj. Program uspešno izvajajo že v Sevnici, Brežicah, Krškem, Kočevju, Ajdovščini, Cerknici in drugod. Kot zadnja v nizu občin se je projektu pridružila Idrija, kjer pa so osnovni program prevozov razširili še s projektom dnevne sobe mesta. Poslovni lokal nekdanje železnine Goli, kjer je do zadnje prenove poslopja delovala banka, so preuredili tako, da bo po novem lahko gostil različne dogodke. Mala sprejemnica je dovolj prostorna za izvedbo srečanj, sestankov, predstavitev ali pa le za kratek počitek, saj prav na Mestnem trgu domačini pogrešajo klopi, kjer bi si lahko odpočili.

»Dnevno sobo mesta« so tako združili s programom Sopotniki in v tem lokalu ima svojo delovno mizo, računalnik in telefon tudi koordinatorka programa Sopotniki Tina Benčina.

88198436_210080657045148_274541175065542

2.200

rednih uporabnikov storitve Sopotniki

 

33 

prevozov so opravili Sopotniki v Idriji v prvem mesecu

»Z medgeneracijskim sodelovanjem želimo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma,« so zapisali v zavodu Sopotniki in poudarili, da so brezplačni prevozi namenjeni starostnikom, da se lahko le-ti udeležijo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku ali v trgovino in podobno. Ob brezplačnem prevozu pa se starostniki lahko pogovorijo tudi s prostovoljcem, ki skrbi za prevoz in pomaga uporabnikom. Niso redki primeri, ko so stari ljudje osamljeni. Mlajši sorodniki so po cele dneve na delovnih mestih in pogosto živijo v ločenih gospodinjstvih.

sopotnik-1-28-2-020.jpg

Občina Idrija je preko razpisa zbrala prvo ekipo prostovoljcev. Med 15 prijavljenimi je bila večina mlajših upokojencev, ki so še polni moči in delovnega elana in z veseljem namenijo nekaj prostega časa za dobrodelno dejavnost. Prvi korak pri vključevanju v ekipo prostovoljcev pa seveda predstavlja izobraževanje. Med prostovoljci je tudi Jože Velikanje, ki v projektu vidi priložnost za dobrodelnost. »Vedno sem rad pomagal ljudem, ki so pomoč potrebovali. Dva dopoldneva na mesec namenim temu projektu in prva izkušnja je super. Največ je vredno zadovoljstvo ob tem, ko pomagaš ostarelim, saj jim druženje in brezplačni prevoz do zdravnika ali trgovine ogromno pomeni. Tudi avtomobil je za te potrebe res odličen,« je za Idrijske novice povedal prostovoljec Jože Velikanje. Na prvi vožnji je od Renkovca do zdravstvenega doma in nazaj prepeljal Ivana Tušarja, ki bi zaradi težav po operaciji kolka le težko pripešačil do najbližje postaje mestnega avtobusa. »Res moram pohvaliti vse, ki so si izmislili ta program. V teh časih je to skoraj neverjetno, da se najdejo ljudje, ki brez plačila pomagajo. Starejšim, ki imamo nekaj težav z zdravjem, pa ta pomoč res ogromno pomeni,« je povedal Ivan Tušar.

V projekt Sopotniki se je vključilo tudi podjetje Hidria. Iz svojega voznega parka so za brezplačno uporabo namenili prostorno in udobno vozilo. Občina bo plačevala gorivo, vsa vzdrževalna dela ter servise pa bo pokrivala Hidria kot sponzor.

Po dobrem mesecu dni od začetka projekta Sopotniki imajo v Idriji dobre odzive. »Vesela sem, da nam uporabniki zaupajo in nas radi pokličejo ter z nami na sopotniških poteh delijo svoje zgodbe, tako da čas ob prijetnem klepetu kdaj kar prehitro mine,« je še povedala Tina Benčina, koordinatorka programa.

Program je namenjen upokojencem, ki so stari 65 let ali več. Ti morajo poklicati na številko 051 299 555 in s koordinatorko Tino Benčina se dogovorijo o vseh podrobnostih. Najpogosteje se dogovorijo za prevoze znotraj občine, kar nekaj starostnikov pa so odpeljali tudi v bolnišnico v Ljubljano ali Šempeter.

V zavodu Sopotniki, ki ima sedež v Sežani, so z delovanjem enote v Idriji zelo zadovoljni. »V Idriji imamo prvi primer, ko je program sopotniki razširjen na dnevno sobo mesta, ki bo postala pravo zbirališče meščanov. To je nekaj posebnega in zato smo zelo veseli, da bo ta nova zamisel zaživela prvič prav v Idriji,« pa je za Idrijske novice povedala Anu Kahuna z zavoda Sopotniki.

navednice-modre.jpg

Vesela sem, da nam uporabniki zaupajo in nas radi pokličejo ter z nami na sopotniških poteh delijo svoje zgodbe, tako da čas ob prijetnem klepetu kdaj kar prehitro mine.

 

Tina Benčina

koordinatorka programa Sopotniki

051 299 555

telefonska številka

sopotniki-28-2-2020.jpg