DEDIŠČINA

Ročno izdelani žlikrofi so prava mojstrovina

Objavljeno: ponedeljek, 23. 8. 2021 ob 9:18 | Damijan Bogataj

Praznik idrijskih žlikrofov je v soboto, 21. avgusta, v Mejco privabil več tisoč obiskovalcev. Ob kulinaričnih užitkih, bogati obsejemski ponudbi in pestrem glasbenem programu je organizatorjem iz Zavoda ID20 uspelo obuditi čar nekdanje Mejce. Ta je bila desetletja osrednje poletno prizorišče za srečevanja, ples in zabavo v Idriji.

zlikrofi-23-8-2021-5.JPG
zlikrofi-23-8-2021-2.JPG

Ko so ob koncu dneva organizatorji preštevali izkupiček, so ugotovili, da se je v soboto v Mejci prodalo za več kot tono žlikrofov. Sodeč po nasmejanih obrazih obiskovalcev in utrujenih ponudnikih pa je bilo zadovoljstvo obojestransko. Praznik idrijskih žlikrofov je dobil domovinsko pravico med najuglednejšimi kulinaričnimi prireditvami v državi. Da pa se bo sloves te idrijske kulinarične mojstrovine širil po svetu, pa bodo poskrbeli gostujoči novinarji in poročevalci. Zavod za turizem Idrija je za tuje novinarje organiziral poseben program.

Kljub zaostrenim pogojem zaradi epidemije so organizatorji požrtvovalno poskrbeli za vse potrebno. Na številnih stojnicah so svoje izdelke ponujali imetniki krovne znamke Idrija izbrano. Osrednja pozornost je bila seveda namenjena žlikrofom. In ker je to specialiteto treba servirati takoj po končanem kuhanju, so v Mejci ob vsakem prodajnem štantu postavili tudi kuhinjo. V njej so ponudniki kuhali žlikrofe, kar ne terja posebnega znanja, in se bolj umetelno posvečali bolj zapletenim pripravam omak. Ob tradicionalni bakalci, omaki iz koštrunovega mesa, so šle v slast tudi omake iz jurčkov, sirov, veganske, … da ne omenimo celo žlikrofov s sladoledom in raznimi posipi. 

Tako kot vsako leto so tudi letos organizatorji izpeljali tekmovanje v pripravi divjačinske omake v sodelovanju z lovskimi družinami. Naziv Jagerchef sta si letos po odločitvi komisije prislužila Gregor Kodela in Barbara Prelovec. Kakovost celotnega dogodka, ki sodi pod okrilje blagovne znamke Idrija izbrano, so ocenjevali člani komisije, v kateri so bili tudi etnolog Janez Bogataj, kuharski mojster Franc Jezeršek in Tanja Štuhec ter Cveto Koder.

zlikrofi-23-8-2021.JPG
zlikrofi-23-8-2021-4.JPG
zlikrofi-23-8-2021-3.JPG

Med gosti festivala pa je bila tudi pisateljica Mateja Perpar, ki se je žlikrofom posebej posvetila v novi knjigi Nad obzorji. Celo 15. poglavje mladinskega romana, ki se dogaja v Idriji v času koronakrize, je posvetila žlikrofom. V pogovoru z moderatorko prireditve Vesno Marinac, ki po novem deluje pod blagovno znamko Žlabudra, je razkrila, da bo roman že prihodnji mesec prišel med bralce.

Osrednji gost večernega glasbenega programa je bil Drago Mislej Mef, ki je navdušil tako mlade kot tudi starejše generacije, ki se še spomnijo zlatih časov Mejce. To so bili časi, ko je bil ta mestni park osrednje poletno prizorišče za sprehode, balinanje, plese in druženje. In slednje po teh težkih epidemičnih časih Idrijčani še kako pogrešajo.