Medvedka z mladiči v Kanomlji

Objavljeno: ponedeljek, 24. 5. 2021 ob 14:09 - zadnja posodobitev: 25. 5. 2021 ob 8:28 | Spletno uredništvo

Potem ko so prejšnji teden na več mestih v Idrijskih Krnicah in Kanomlji domačini opazili medveda, so nam na upravi policije v Novi Gorici danes potrdili informacijo, da so jih v soboto, 22. maja popoldne, člani Lovske družine Jelenk obvestili o medvedki z mladiči. Te so opazili v Spodnji Kanomlji, ko je medvedja družina prečkala cesto in se odpravila proti Jelenku.

medved-24-5-2021-3-foto-obcan-kanomlje.j

Medvedka z mladiči v Srednji Kanomlji - fotografijo je posnel krajan Sr. Kanomlje

Meja osrednjega območja življenja medveda na tem območju trenutno poteka po Kanomljici. Desni breg torej sodi pod osrednje območje, levi breg proti Idrijskim Krnicam pa pod robno območje. V teh območjih obiski medvedov niso nobena redkost. Ker pa se v zadnjih letih na teh območjih pogosto pojavlja medved, nekateri predlagajo, da bi mejo med osrednjim in robnim obličjem v občini Idrija zarisali na novo in jo s Kanomljice prestavili na Idrijco.

Medvedko z mladiči so opazili v soboto v Spodnji Kanomlji, ko je medvedja družina prečkala cesto in se odpravila proti Jelenku.

Meja osrednjega območja življenja medveda poteka po Kanomljici - desni breg sodi pod osrednje, levi breg pa pod robno območje.

Lovci so v zadnji sezoni izvedli le del načrtovanih uplenitev medvedov. Idriji najbližji uplen se je zgodil 27. februarja letos, ko je bil na Hudem polju uplenjen dobrih 100 kilogramov težak dvoletni kosmatinec. Na pobudo okoljevarstvenikov so morali kasneje zadržati izvajanje letnega načrta odstrela velikih zveri. To pa je neposredno povezano s številom zveri v določenem okolju. Medvedji izleti v robna območja so neposredno povezani s prerazmnožitvijo, saj si medvedje družine iščejo dovolj veliko življenjsko območje.

V naravnem okolju velike zveri srečamo oziroma vidimo le v redkih primerih, saj nas te živali običajno opazijo prej in se praviloma umaknejo človeku, saj zanje človek predstavlja naravnega sovražnika. Do težav pri tovrstnih srečanjih lahko pride ob nekaterih posebnih okoliščinah, in sicer če na primer medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje oziroma nima časa, da bi se človeku umaknil. Prav tako so ta srečanja nevarna v primerih, ko sprehajalec sreča medvedko z mladiči. Lastnikom psov policisti priporočajo, naj imajo psa na sprehajalnih poteh v naravnem okolju vedno na povodcu. Psi, ki niso na povodcu, namreč lahko napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Divja zver se bo branila, pes pa se bo najverjetneje prestrašil in pritekel nazaj k lastniku, s tem pa bo ogrožena tudi lastnikova osebna varnost. Med hojo v naravnem okolju naj bodo pohodniki glasni oziroma naj se med seboj pogovarjajo, saj bodo na ta način divjo zver opozorili na svojo prisotnost, medved pa se bo praviloma umaknil.

medved-24-5-2021-4-foto-obcan-kanomlje.j

Medvedka z mladiči v Srednji Kanomlji - fotografijo je posnel krajan Sr. Kanomlje