AKTUALNO

Medved v Skirci in Ulici 1. maja

Objavljeno: sreda, 29. 9. 2021 ob 13:23 - zadnja posodobitev: 29. 9. 2021 ob 14:28 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

V noči s ponedeljka na torek, 28. septembra, je medved lomastil po Skirci in po ulici 1. maja. Zadišal mu je med v dveh čebelnjakih, ki ju je razdejal.

Lastnici obeh čebelnjakov sta bili ob jutranjem pogledu na razdejanje povsem šokirani. Laura Podgornik se s čebelami in pridelavo medu ukvarja že slabo desetletje, a takega nepovabljenega obiska še nikoli ni imela. V noči na torek je njen čebelnjak obiskal medved kljub temu, da ima objekte varovane z električnim pastirjem. Medved je razbil enega od panjev ter se posladkal z medom.

V isti noči se je najbrž isti medved odpravil še do bližnje ulice 1. maja. Tam se je spravil nad čebelnjak družine Cafuta. Medved je za sabo pustil pravo razdejanje, saj leseni objekt ni zgrajen tako, da bi zdržal napad medveda.

medved-29-9-2021.jpg

Medved je za sabo pustil pravo razdejanje | foto: Tatjana Cafuta

medved-29-9-2021-3.jpg
medved-29-9-2021-2.jpg

Medved je uničil čebeljo družino, pripravljeno na zimo | foto: Laura Podgornik

medved-29-9-2021-4.jpg

Prebivalci v obeh mestnih predelih so ob informacijah o medvedjih podvigih zelo zaskrbljeni. Pot skozi Skirco do Bevka je med pohodniki in sprehajalci zelo priljubljena. Isto velja tudi za pot na Kobalove planine, ob kateri je postavljen čebelnjak v ulici 1. maja. Po informacijah domačinov naj bi se na tem območju že dlje časa zadrževala medvedka z mladičem, vdiranje v čebelnjake pa naj bi bilo del vzgoje medvedje mladine, kako priti do hrane.

Ob sprehodih na tem območju torej ne bo odveč dodatna previdnost. Medved se sicer človeka boji in se bo pravočasno umaknil. V primeru, ko človek zaide preblizu medvedjega mladiča, pa mama medvedka lahko postane agresivna in zelo nevarna. Domačini pozivajo pristojne službe, naj poskrbijo za zavarovanje življenjskega okolja ljudi, saj je po mnenju mnogih sobivanje ljudi in medvedov na tem območju neizvedljivo.

Kako bodo ukrepali na Zavodu za gozdove v Tolminu, kjer so pristojni za upravljanje z divjadjo na območju občine Idrija, še ni znano. Na upravi policije pa so potrdili, da se s pojavljanjem medveda v Idriji še ne ukvarjajo.