Matic Kogej zmagal v Tolminu

Objavljeno: ponedeljek, 3. 5. 2021 ob 14:02 - zadnja posodobitev: 3. 5. 2021 ob 14:48 | Avtor besedila: Erik Logar

Prva izvedba gorsko-hitrostne dirke Tolmin je bila prava dežna dirkaška ruleta. Na njej je bil naposled najuspešnejši Idrijčan Matic Kogej (Mitsubishi Lancer EVO 9), ki je slavil tako v skupni razvrstitvi kot v slovenskem državnem prvenstvu. To je bila tudi njegova prva zmaga v skupni razvrstitvi, ki ob dejstvu, da so Idrijčani doslej uspešno nastopali večinoma na klasičnih relijih in imeli manj vidnih rezultatov na gorsko-hitrostnih preizkušnjah, še posebej odmeva.

foto: FB arhiv GHD Tolmin

Matic Kogej je bil prepričljiv že na treningu, ki ga je zaključil na tretjem mestu – za dvema favoriziranima dirkačema – Jankom Čebronom in Milanom Bubničem. A slednjima na dirki ni šlo vse po načrtu. Čebron je prvo vožnjo sicer dobil, a ga je v drugi ustavila tehnična težava (turbo polnilnik), s katero je padel na le petnajsto mesto. Bubnič je nekoliko zaostal že v prvi vožnji dirke, dodatno pa je tudi njega v drugi vožnji zaustavila tehnična težava s polosovino. Pivčan je končal kot osmi.

Tako je Kogej vknjižil svojo prvo zmago v slovenskem državnem prvenstvu. Končno drugo in tretje mesto sta zasedla Aleš Prek (Honda Civic Type R) in avstrijski predstavnik Andre Würcher (Subaru Impreza). Würcher ni tekmoval za točke slovenskega državnega prvenstva, tako pa ga je na najnižji stopnički te uvrstitve zamenjal Matevž Čuden (Renault Clio).

Tudi v diviziji 1 je na vrhu novo ime. Prvič je v tej konkurenci slavil Domen Svet (Renault Clio), ki je na drugem in tretjem mestu ugnal dva dirkača v MG-jevih dirkalnikih – Luko Brusa in Klemna Trčka. V diviziji 2 je slavil Aleš Prek pred Matevžem Čudnom, dvojcu pa se je na stopničkah pridružil še Matic Humar (Renault Clio), ki je dirko končal na visokem šestem mestu v skupni razvrstitvi dirke in na tretjem v razvrstitvi divizije 2.

Matic Kogej | foto: FB arhiv AŠ 2005

Vidnejše uvrstitve idrijskih dirkačev

Janez Leskovec (volkswagen golf 2) 26. mesto skupno | 11. mesto v diviziji 2

Asja Plesničar (suzuki swift) 27. mesto skupno | 7. mesto v diviziji 1

Sašo Plesničar (renault clio 1.4) 28. mesto skupno | 8. mesto v diviziji 1

Andrej Mrak (zastava 850), 47. mesto skupno | 5. mesto med starodobniki

V diviziji 4 (Twingo cup) je prvič slavil Miha Fabijan pred Dejanom Kroflom in Blažem Cimrmančičem, v diviziji 5 (starodobniki) pa Matjaž Korošec (BMW 325i) pred Domnom Popkom (Abarth 1000 Berlina) in Andrejem Vidmarjem (Austin Healey 3000).