ŠPORT

Matic Grošelj in Jošt Lapajne junaka tekaškega praznika v Idriji

Objavljeno: sreda, 25. 8. 2021 ob 7:07 - zadnja posodobitev: 25. 8. 2021 ob 7:37 | Avtor besedila: Erik Logar

Tretja izvedba tekaške prireditve Hg trail je ponovno privabila v Idrijo številne tekače in tekačice, da se pomerijo na 14-, 27- ali 50-kilometrskih trasah po okoliškem idrijskem hribovju in letos tudi za vzpon z Mestnega trga do vrha Kobalovih planin.

hg-trail-24-8-2021-2.jpg

Jošt Lapajne je od Mestnega trga do vrha Kobalovih planin potreboval neverjetnih 16 minut in 59 sekund | foto: Robert Zabukovec

In prav s slednjim, imenovanim Vertikal, se je dogodek tudi pričel. Najprej so se sicer z Mestnega trga podali otroci. 860 metrov dolgo traso s 140 metri vzpona je najhitreje pretekel Filip Boškin – v cilj je pritekel z odličnim časom 5 minut in 21 sekund.

To pa je bil le uvod v člansko tekmo, kjer je za glavnega favorita veljal domačin Jošt Lapajne. Pričakovanja so bila velika in potihoma se je šušljalo, da naj bi 2.450 metrov dolgo progo s 495 metri vzpona pretekel v manj kot 20 minutah. Ko se je štoparica ustavila pri neverjetnih 16 minutah in 59 sekundah, je ciljni prostor zajel val navdušenja, za katerega je poskrbel Lapajne.

Otroci so se pomerili na 860 metrov dolgi progi | foto: Marko Čuk

foto: Marko Čuk

Matic Grošelj je s 50-kilometrsko traso opravil v 5 urah, 27 minutah in 43 sekundah | foto: Grega Valančič

Dan kasneje so se na pot najprej odpravili udeleženci 50-kilometrske trase. Že hitro je v ospredju pričel prednost nabirati Matic Grošelj, še do lanskega leta aktivni kolesar, in tekom tekme je prednost vse bolj naraščala. V cilj je tako pritekel po 5 urah, 27 minutah in 43 sekundah. Za dodaten uspeh domačih tekmovalcev je s tretjim mestom poskrbel Uroš Vidič. V ženski razvrstitvi je bila najhitrejša Aja Kozinc. Na srednji, 27-kilometrski razdalji, je v moški kategoriji lansko zmago ubranil Luka Tavčar – za primerjavo, letos je bil le minuto in 10 sekund hitrejši kot lani. Z dobrim 15-minutnim zaostankom si je tretje mesto pritekel Kristijan Ipavec. Med ženskami je bila najhitrejša Andreja Godec. Najkrajšo, 14-kilometrsko razdaljo, je najhitreje premagal Aljaž Luznar, le 4 minute in 9 sekund pa je za njim zaostal Jakob Rožič. V ženski razvrstitvi je to razdajo najhitreje pretekla Ana Vrečar.

hg-trail-24-8-2021-6.jpg

Luka Tavčar je branil lansko zmago na 21-kilometrski razdalji | foto: Robert Zabukovec

Kristjan Ipavec je bil tretji | foto: Robert Zabukovec

Številni zadovoljni obrazi tekmovalcev in tekmovalk so dokazovali, da je trud vseh vpletenih v samo pripravo, s poudarkom na vseh prostovoljcih, poplačan in da bodo tekmovalci Idrijo ponovno zapuščali z najlepšimi spomini in hkrati že odštevali čas, da se vrnejo na četrto izvedbo Hg traila.

hg-trail-24-8-2021-8.jpg

foto: Grega Valančič