Matevž Straus prevzel ugledno nagrado

IDRIJA, 18. oktobra 2019 – Matevž Straus je v imenu društva Idrija 2020 sinoči v Bruslju prevzel nagrado Dnevov evropske dediščine, ki jo drugo leto zapored podeljujeta Svet Evrope in Evropska komisija za najboljše zgodbe življenja z dediščino. Društvo Idrija 2020 je prejelo nagrado za zgodbo društva, zgodbo mladih, ki živijo in ustvarjajo z idrijsko dediščino.

idrija-2020-18-10-019.jpg

Nagrado je podelil visoki uslužbenec sveta Evrope Matjaž Gruden (Director of Democratic Participation at Council of Europe), ki je ob podelitvi dejal, da je delo Idrijčanov model za »Faro« konvencijo Sveta Evrope in da bi z zgodbo Idrije 2020 lahko širši javnosti razlagali, kaj so države podpisnice leta 2005 mislile s to konvencijo. Na slavnostni podelitvi sta bila tudi Nataša Gorenc, nacionalna koordinatorka DEKD in TKD, ter Milena Antonić, ZVKDS, Območna enota Maribor.

Matevž Straus je po prejemu nagrade za Idrijske novice povedal: »Nagrada je veliko priznanje za naše minulo sedemletno delo. Evropa ponovno prepoznava, da so naši pristopi k dediščini inovativni ter da znamo na kulturno dediščino pogledati na nove načine in v njej prepoznati nove vrednosti. Kjer drugi vidijo bremena, mi vidimo potencial za razvoj.«