|

Mateja Perpar zapušča rezidenco

Objavljeno: 27. 7. 2020 ob 14:58 - posodobljeno: 28. 7. 2020 ob 13:32 | Spletno uredništvo

To poletje muzejska Rudarska hiša v Idriji živi prav posebno življenje. V okviru projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II) je vzpostavljena tudi pisateljska rezidenca, ki nudi streho in varno zavetje literarnim ustvarjalcem. 

mateja-perpar-27-7-2020-5.jpg

Založba Bogataj je v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev preko poziva izbrala dve ustvarjalki. Prva, Mateja Perpar, bo bivanje v rezidenci sklenila ta teden.

Sredi tritedenskega bivanja v Idriji so pisateljico povabili tudi v studio Idrijskih novic, kjer je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem predstavila svoje delo. Historično okolje stare rudarske hiše ji daje varno zavetje za vsakodnevno pisanje. O čem konkretno piše, avtorica še ni razkrila, povedala pa je, da Idrijo spoznava na nov način. Podobe o mestu in ljudeh, ki si jih je naslikala v gimnazijskih letih, letos dopolnjuje z aktualnim utripom mesta.

navednice-modre_edited.png

Blizu mi je angleški humor, za katerega mislim, da je blizu tudi idrijskemu. Humor na nek odrezav način, sposobnost norčevanja iz samega sebe, … in predvsem, kar je zelo značilno za to področje, dajanje vzdevkov.

mateja-perpar-27-7-2020-6.jpg

S končanjem gostovanja v tritedenski pisateljski rezidenci pa se njena navezanost na Idrijo seveda ne bo končala. Še v tem poletju bo sodelovala na literarnem večeru ob rudarski hiši, prihodnjo pomlad pa bo predstavila delo, ki ga je to poletje ustvarila v Idriji.

Podrobneje o literarnem ustvarjanju Mateje Perpar pa v posnetku pogovora iz studia Idrijskih novic.