Maske za Cerkljane že ta konec tedna

Objavljeno: 8. 4. 2020 ob 12:42 / zadnji poseg: 8. 4. 2020 ob 16:04 - Avtor: spletno uredništvo

Akciji šivanja pralnih zaščitnih mask se je v zelo hitrem času v Cerknem pridružilo več kot 40 občank in občanov, ki trenutno izdelujejo pralne zaščitne maske. Občina Cerkno bo zaščitne maske začela razdeljevati občankam in občanom predvidoma ta konec tedna.

maske-8-4-20.jpg

Dobava zaščitne opreme je še vedno zelo omejena, saj državne rezerve z njo primarno oskrbujejo zdravstvene ustanove in domove starejših. Slovenske občine so se pri zagotavljanju zaščitne opreme za občane znašle na različne načine. V Občinah Cerkno in Idrija so začeli z akcijo šivanja pralnih zaščitnih mask. V nekaj urah od ideje, ki jo je podal Mladinski center Idrija, sta Občina Idrija in Občina Cerkno poskrbeli za material, ki je potreben za izdelavo pralnih zaščitnih mask.

Akcijo so v Občini Cerkno logistično izvedli cerkljanski taborniki, ki so poskrbeli za zadostno število prostovoljcev. Ti so pripravili pakete za šivanje in poskrbeli za njihovo razdelitev.

gasper-ursic-8-4-2020_edited.jpg

Občina Cerkno se za hitro akcijo zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki doma šivajo, množično so se akcije udeležili tudi člani Društva upokojencev Cerkno. Hvala tudi cerkljanskim tabornikom, ki so akcijo izvedli, ter Jožku Mlakarju za podarjene maske in vodstvu tovarne Eta, ki je znalo prisluhniti lokalnemu okolju.

 

GAŠPER URŠIČ

župan Občine Cerkno

navednice-rdece.jpg

Taborniki so v petih dneh razdelili sto kompletov za šivanje mask, iz katerih bodo prostovoljci sešili preko tisoč pralnih mask za večkratno uporabo. Občina Cerkno jih bo predvidoma ta konec tedna začela razdeljevati občanom.

Na aktualne zdravstvene razmere se je odzval tudi Jožko Mlakar iz Šebrelj, ki kot samostojni podjetnik izdeluje polietilenske vrečke. Občini Cerkno je podaril 500 zaščitnih mask, ki jih bodo posredovali najbolj obremenjenim službam. Med donatorje se je vpisalo tudi podjetje Eta Cerkno, ki je Zdravstvenemu domu Idrija podarilo 100 mask visoke kakovosti s standardom FFP3, ki jih uporabljajo za vsakodnevno delo v enoti COVID-19, pri nudenju storitev NMP in na intervencijah.

Župan Gašper Uršič je ob tem povedal: »Občina Cerkno se za hitro akcijo zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki doma šivajo, množično so se akcije udeležili tudi člani Društva upokojencev Cerkno. Hvala tudi cerkljanskim tabornikom, ki so akcijo izvedli, ter Jožku Mlakarju za podarjene maske in vodstvu tovarne Eta, ki je znalo prisluhniti lokalnemu okolju.«

taborniki-cerkno---8-4-020.jpg