ŠPORT

Marko Zrimšek na čelu košarkarskega kluba

Objavljeno: četrtek, 25. 11. 2021 ob 12:05 - zadnja posodobitev: 25. 11. 2021 ob 12:58 | Avtor besedila: Franci Ferjančič

Košarkarski klub Cerkno neprekinjeno deluje od leta 1974 in je z manjšimi prekinitvami skoraj vsa leta tudi vzgajal mlade igralce, občasno tudi igralke. V juniju letos so delo v klubu prevzeli člani mlajše generacije in dejavnost v klubu je dobila nov zagon. Po osmih letih je predsedniško funkcijo od Jožeta Lipužiča prevzel Marko Zrimšek, tajniško delo pa je prevzel Primož Tušar – posle mu je po več kot 40 letih dela predal Franci Ferjančič.

kosarka-25-11-2021-3.jpg

Osnovni cilj, ki so si ga zastavili, je delo z mladimi. Trenutno delujejo tri skupine: skupina učenci nižje stopnje (18 vpisanih), skupina učenke skupaj (17 vpisanih) in skupina učenci višje stopnje (18 vpisanih). Tako je skupaj vpisanih 53 učenk in učencev Osnovne šole Cerkno, v povprečju je udeležba na treningih 85 %. Zaradi povečanega vpisa, ter posledično tudi obiska treningov, sta na treningih vedno prisotna dva trenerja. Velik izziv za novo vodstvo predstavljata trenutna zdravstvena situacija po eni strani ter infrastruktura po drugi strani.

Zato je s strani KK Cerkno prišla tudi pobuda za umestitev košarkarskega igrišča na območju rekreativnih površin OŠ Cerkno, ki je bila tako s strani Občine Cerkno kot tudi OŠ Cerkno lepo sprejeta in tudi realizirana. 

Sredstva za nakup in postavitev košev je prispevala občina, izvajalec postavitve pa je bil Jan Pirih. Spomladi prihodnjega leta je načrtovana obnova talnih označb nogometnega igrišča in zaris črt košarkarskega igrišča. Sredstva za te aktivnosti so zagotovljena s strani KS Cerkno in OŠ Cerkno.

kosarka-25-11-2021-4.JPG
kosarka-25-11-2021-5.jpg

Za delo pa seveda potrebujejo tudi finančna sredstva, v prihodnjem letu lahko upajo tudi na sredstva iz občinskega proračuna. Pridobili so nekaj sponzorjev: ETA Cerkno - glavni sponzor, LOS Automation, PGT Peternelj ter Turistična kmetija Pr’ Flandru.

V zaključni fazi je tudi dogovor, da bi se KK Cerkno ponovno preimenoval v KK Eta Cerkno, kot je bil že ob ustanovitvi, saj so s podjetjem Eta Cerkno dosegli dogovor o sponzorskem sodelovanju za prihodnja štiri leta.

Člani kluba v svoje vrste še vedno vabijo nove otroke na treninge košarke, prav tako pa vabijo vse simpatizerje kluba, da priskočijo na pomoč po svojih močeh.

Mlajša generacija, ki je prevzela KK Cerkno, se prav tako zaveda pomena družbenih omrežij, ki predstavljajo vez med potencialnimi in že priključenimi udeleženci treningov ter samim klubom, zato je v letošnjem letu ustanovila tudi profil na družbenem omrežju Facebook, na katerem objavljajo tudi posamezne aktivnosti. Ker se zavedajo pomembnosti virtualnega sveta, še posebej v teh zahtevnih časih, načrtujejo spletne medije uporabiti tudi na področju treniranja – v načrtu je objava nekaterih vaj tudi na spletnem profilu, kjer bodo lahko otroci tudi sami doma nadgrajevali svoje športne sposobnosti.

V oktobru so v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije in Osnovno šolo Cerkno izpeljali tudi Igrivo košarko, ki je pritegnila še več mladih košarkarjev in košarkaric.

kosarka-25-11-2021-2.jpg