Pot vedno da, kar se zdi, da je vzela

Objavljeno: petek, 14. 5. 2021 ob 15:18 - zadnja posodobitev: 14. 5. 2021 ob 15:41 | Spletno uredništvo

Konec meseca aprila je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla knjiga z naslovom Camino – pot, ki se začne na koncu. Njen avtor je Marko Rijavec, idrijski župnik, ki pa svoje poslanstvo duhovnika nadgrajuje z literarnim ustvarjanjem. Prva naklada knjige je bila v pičlih dveh tednih razprodana in sedaj na založbi čakajo novo naklado, saj je zanimanje med bralci zelo veliko.

marko-rijavec-14-5-2021-6.JPG

Marko Rijavec v knjigi objavlja razširjeni dnevnik, ki ga je pisal med enomesečno hojo po 780 kilometrov dolgi poti. Prehodil jo je v poletnih mesecih leta 2017, ko se je odpravil v Santiago de Compostelo h grobu svetega Jakoba in zato sam pravi, da na tej poti ni bil popotnik ampak romar. Pot ga je poklicala in na njej je spoznal kopico življenjskih modrosti, ki jih sedaj v knjigi deli z bralci.

Marko Rijavec je letnik 1982 in prihaja iz Dornberka v Vipavski dolini. V duhovnika je bil posvečen leta 2007 v Novi Gorici, kjer je dobil tudi prvo službo kaplana. Od tam je bil premeščen v Idrijo in nato v dijaški dom v Vipavo. Po študiju biblične teologije v Rimu je prevzel mesto župnika v Idriji. V slovenski javnosti je znan kot avtor številnih zapisov v Družini, Ognjišču, na spletu pa že osem let piše blog z naslovom Besede za srce. Je tudi navdušen občudovalec narave, strasten hribolazec in nemirni popotnik, ljubi knjige in dober zeleni čaj.

navednice-modre_edited.png

Med romanjem sem odkrival, da Santiago ni neka fizična točka, kamor si namenjen, ampak je to nek cilj v tvoji notranjosti, h kateremu se premikaš vsak dan, ko hodiš. Ko sem prišel do Santiaga, sem odkril, da pravzaprav to ni moj cilj, ampak da moram iti naprej, da moram še naprej hoditi, odkrivati kdo sem in z ljudmi, ki me spremljajo, priti do določenega zaključka.

marko-rijavec-14-5-2021-9.JPG

Vendar pa tako kot v življenju tudi na tej njegovi poti ni šlo vse po načrtih in gladko. Tako je na primer 19. dan ugotovil, da v hoji ne vidi več nobenega smisla. Ostati ali prekiniti in se vrniti domov je bila dilema, ki se je postavila predenj. Vztrajal je še 20. dan in potem še 10 dni vse do končnega cilja v Santiagu. 

V pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem je priznal, da pozna tudi več primerov, ko so pohodniki ali pa romarji preprosto obupali. Nekateri zaradi izčrpanosti, drugi zaradi hudih žuljev ali pa zaradi spoznanj, do katerih so prišli v monotoni in skoraj neskončno dolgi poti. Tako je ena od romark sredi poti prišla do spoznanja, da v zakonu z možem ne vidi več perspektive. Še isti dan je odpotovala domov k možu in uredila vse za razvezo zakona.

podlaga3.png

Mislimo, da je pot tisto, kar si predstavljamo – pot od točke A do točke B. Vendar pa ni ravno tako. Življenje te vodi po poteh, ki si jih ne določaš sam, ki si jih morda niti ne želiš. Vendar pa te pelje po poti, po kateri moraš iti, po poti, ki jo potrebuješ. 

navednice-modre_edited.png

Camino je potrpežljivost. Camino je dolga, neskončno dolga ravnina, na kateri se bolj ali manj dogaja zelo malo, predvsem pa zelo počasi. Camino je obzorje, na katerem te čaka novo obzorje. In za njim še eno. In še eno. Kajti nekatere poti hodimo vse življenje, neprenehoma jih ponavljamo, ker se pravih korakov naučimo samo tako, da se moramo na njih stokrat zmotiti, da bi jih enkrat naredili prav.

odlomek iz knjige

marko-rijavec-14-5-2021-8.JPG

VIDEO POSNETEK

marko-rijavec-14-5-2021-3.jpg

»Na tej poti iz človeka pride vse dobro, pa tudi vse slabo. To je izjemna preizkušnja, ki te okrepi in prerodi,« je še povedal Marko Rijavec. Vsakdo se prej ali slej sooči z vprašanji o smislu življenja, njegovem delovanju v družbi in poslanstvu, ki ga opravlja. Kljub temu, da se na pot vsak dan odpravi zelo veliko pohodnikov in romarjev, pa sleherni od teh najde svoj mir in priložnost za razmišljanje.

Več in podrobneje pa v posnetku pogovora iz studia.

AUDIO POSNETEK

Marko Rijavecavtor knjige Camino
00:00 / 15:57