Priznanje za pogum v prelomnem času

CERKNO, 28. oktobra 2019 - V soboto, 26. oktobra, so v Cerknem slovesno odkrili spominsko ploščo na poslopju nekdanje pekarne v Mostaniji, kjer so v pripravah na osamosvojitveno vojno tajno hranili orožje in strelivo Teritorialne obrambe. Osrednji govornik na proslavi je bil predsednik Vlade RS Marjan Šarec.

Damijan Bogataj

sarec---28-10-019.jpg

V nagovoru je opisal dogodke tistega časa ter pozval k enotnosti in ponosu naroda v današnjem času. »Ni vsak čas enak, ne ponuja vsak čas enakih izzivov in tisti čas konec 80. let je bil pester čas. Poln dogajanja, poln upanja, poln sanj in tudi poln poguma,« je svoj nagovor začel predsednik vlade. Opisal je ključne dogodke doma in po svetu, med njimi še zlasti leto 1987, ko je France Tomšič organiziral prvi štrajk v Litostroju, leto 1988 in proces proti četverici, ko je narod ob mirnih protestih za svobodo in človekove pravice pokazal veliko enotnost, ter leto 1989, ko so začeli razpadati socialistični sistemi v Evropi in je kot vrhunec tega dogajanja padel berlinski zid. Spomnil je tudi, da so bili v skupščini takratne Socialistične Republike Slovenije sprejeti amandmaji k ustavi, ki so omogočili tudi nadaljnje dogodke. »Leta 1990 smo izvedli plebiscit, ki ni bil navaden referendum, ampak je bil veličastno dejanje v želji po svobodi in samostojnosti. Junija 1991 je prvič zaplapolala nova zastava in na Trgu republike je bila razglašena samostojna Slovenija, dan prej pa v parlamentu. Potem se je začela desetdnevna vojna, ki bi ji zdaj nekateri radi zmanjšali pomen, vendar to ni mogoče. Ta vojna za samostojnost je bilo čisto, veličastno in enotno dejanje celotnega naroda, ne samo posameznikov,« je povedal predsednik vlade ter se v nadaljevanju navezal na dogodke do odhoda jugoslovanske armade iz Republike Slovenije. »Takrat si niti zamišljati nismo mogli, kaj to pomeni. Nemčijo, na primer, so sovjetske sile zapustile šele leta 1994 in to je bilo pomembno dejanje. Slovenska država je postala resnično suverena in samostojna, ko je zadnji vojak JLA zapustil Pristanišče Koper, kajti država, ki nima na svojem ozemlju tujih vojakov, je resnično svobodna in suverena.« Šarec je ob tem poudaril, da je praznik popolnoma primerljiv s praznikoma državnosti in samostojnosti.

Šarec se je ob tem tudi vprašal, zakaj danes mnogokrat slišimo, da nismo zadovoljni s svojo državo. Ocenil je, da so bile po osamosvojitvi žal storjene mnoge napake, vendar »nikakor ne moremo trditi, da je vse slabo, vse zanič, kar nam bi danes radi vsak dan dopovedovali«. Po njegovem mnenju smo lahko ponosni na svojo državo, ki je članica več mednarodnih organizacij. »Ne more nam je vzeti nihče drug, kot samo sami. Verjamem, da se to ne bo zgodilo. Verjamem, da smo narod, ki ima narodni ponos, verjamem, da se zavedamo, da je zgodovina našega naroda veličastna in da smo si mnogokrat v zgodovini morali svobodo izboriti tudi z orožjem.« Predsednik vlade je nagovor sklenil z vzklikom »naj živi Cerkno in naj živi Republika Slovenija« in za to požel dolg aplavz navdušenih udeležencev proslave.

V mesecih priprav na osamosvojitveno vojno za Slovenijo, od januarja do junija 1991, so imeli pripadniki Teritorialne obrambe v Mostaniji tajno skladišče orožja. Iz tega tajnega skladišča, ki je bilo v objektu v lasti podjetja Eta Cerkno, se je cerkljanska četa TO Idrija delno oborožila in opremila ter od tu odšla izvajat svoje bojne naloge. Ta lokacija je bila izbrana zaradi dobre varnostne ocene, pa tudi zaradi neposredne bližine mobilizacijskega zbirališča 85. samostojne čete TO Idrija iz Cerknega. Na te pomembne dogodke je v nagovoru zbranim spomnil predsednik veteranske organizacije Marjan Platiše. Zbrane je pozdravil tudi general Ladislav Lipič in povedal, da je odkrito obeležje 178. po vrsti v Sloveniji ter dodal: »To dejanje in ljudi, ki so pri tem sodelovali, je treba spoštovati in ceniti danes in tudi v prihodnosti. Država, ki ne bo imela svojih lastnih zmogljivosti, ne bo mogla biti suverena. Vojni veterani poudarjamo, da mora slovenski narod živeti v suvereni in samostojni državi in v blaginji.«

To dejanje in ljudi, ki so pri tem sodelovali, je treba spoštovati in ceniti danes in tudi v prihodnosti. Država, ki ne bo imela svojih lastnih zmogljivosti, ne bo mogla biti suverena. Vojni veterani poudarjamo, da mora slovenski narod živeti v suvereni in samostojni državi in v blaginji.

Marjan Šarec,

predsednik Vlade RS

Direktor Ete Robert Vuga je zbranim čestital ob prazniku in dodal, da v slabem letu, odkar hodi na delo v Cerkno, spoznava, da sta na Cerkljanskem doma trdo delo in pogum. Spomnil je na prelomne čase, ko je Eta pod vodstvom Rafaela Maurija kupila del orožja za cerkljansko četo in omogočila hrambo orožja v svojih prostorih. »Pred nami so novi izzivi, ki jih pred nas postavlja nova tehnološka revolucija. Ljudje, ki tu živijo, in podjetja, ki v Cerknem delujejo, si zaslužijo predvsem boljšo cestno povezavo z osrednjo Slovenijo, ki bo omogočila nadaljnji gospodarski razvoj. Odzivi te vlade na naše pobude so bili pozitivni. Verjamem, da bo tako tudi v bodoče, saj prihodnosti teh lepih krajev ni brez razvoja gospodarstva. Imejmo jo radi in spoštujmo državo, za katero smo se borili in pri tem bodimo enotni,« je povedal Robert Vuga.

Spomine na prelomne čase je z zbranimi delil tudi župan Gašper Uršič, ki je bil v času osamosvajanja še osnovnošolec. »Spominjam pa se predvsem poguma, ki ga je zmogla generacija naših staršev. Zaradi te odločitve sem se lahko izobraževal tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Sprememba ni nikoli lahka, je pa vedno mogoča. Cerkljanska je prijeten kraj za življenje, ki pa mu včasih manjka nekaj tiste ambicioznosti iz leta 1991. Vsi si spremembe želimo, mi vsi skupaj smo sprememba, ki si jo želimo. Inovativnost črpamo iz bogate inženirske preteklosti in ta temelji na delovanju podjetja Eta,« je zbranim povedal župan Gašper Uršič in se posebej zahvalil vsem veterankam in veteranom za izkazani zgodovinski pogum pri ustanavljanju in obrambi mlade države.

Spominjam se predvsem poguma, ki ga je zmogla generacija naših staršev. Zaradi te odločitve sem se lahko izobraževal tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Sprememba ni nikoli lahka, je pa vedno mogoča. Cerkljanska je prijeten kraj za življenje, ki pa mu včasih manjka nekaj tiste ambicioznosti iz leta 1991.

Gašper Uršič,

župan Občine Cerkno

V kulturnem programu, ki ga je režirala Mojca Mavri in povezovala Maja Filipič, so nastopili godbeniki Pihalnega orkestra Cerkno, kantavtor Drago Mislej Mef in pevke pevskih zborov Iris in Lira pod vodstvom Vojke Svetičič. Spominsko obeležje sta odkrila Bojan Furlan in Anton Prebil, ki sta neposredno organizirala skladiščenje orožja in streliva na tajni lokaciji v Mostaniji.

Na parkirišču stare Ete so gostitelji po proslavi pripravili sprejem za vse nastopajoče in udeležence proslave. Za pogostitev so poskrbeli v gostilni Pr’ Padkejc.