Marija Mercina o Francetu Bevku in njegovem kaplanu Martinu Čedermacu

Objavljeno: 25. 9. 2020 ob 13:56 | Spletno uredništvo

Ob 130-letnici rojstva in 50-letnici smrti Franceta Bevka so številne organizacije pisatelju posvetile priložnostne dogodke. Vrsto teh so organizirali na Goriškem, kjer so na Bevka in njegovo dediščino posebej ponosni.

marija-mercina-25-9-2020-6.jpg

O literarni zapuščini Bevka sta se v TV studiu Idrijskih novic pogovarjala upokojena profesorica Marija Mercina in urednik Damijan Bogataj. Sogovornika sta odstrnila številne podrobnosti iz pisateljevega javnega delovanja, pa tudi iz zasebnega življenja, ki so bile doslej manj znane. Ugledna profesorica je spregovorila tudi o Bevkovem najpomembnejšem delu, romanu Kaplan Martin Čedermac, ki je v prvem natisu v Ljubljani izšel pod psevdonimom. Opozorila je tudi na velik ugled, ki ga je imel Bevk v letih med obema vojnama v mednarodnem združenju PEN, kjer so ob njegovem zaprtju posredovali pri Mussoliniju in dosegli njegovo izpustitev in spremembo zaporne kazni v hišni pripor. Prav v tem obdobju pa je pisatelj napisal roman Kaplan Martin Čedermac, ki sodi med najpomembnejša literarna dela prejšnjega stoletja.

PODCAST | AUDIO POSNETEK

Marija MercinaIdrijske novice studio
00:00 / 24:56

VIDEO POSNETEK

marija-mercina-25-9-2020-3.jpg
navednice-modre_edited.png

France Bevk je res človek za vse čase, ampak treba ga je brati. On ni s svojo biografijo človek za vse čase, ampak s svojim delom, ki ga je potrebno tudi v našem času na novo odkriti.

marija-mercina-25-9-2020-7.jpg

Sogovornika sta se dotaknila tudi težav, ki jih imajo danes mladi pri branju Bevkovih del. Profesorica je zavrnila razmišljanje, da nas danes svet Bevkovih junakov ne zanima in se zavzela za to, da ga snovalci šolskih beril spet vrnejo v učne programe.

Upokojena profesorica Marija Mercina Idrijo dobro pozna, saj je vrsto let poučevala slovenščino na idrijski gimnaziji. Za nedavno izšlo knjigo o Francetu Bevku pa je napisala tehtno študijo.