Zdravstveni dom v času epidemije

Objavljeno: ponedeljek, 30. 3. 2020 ob 18:08 / posodobljeno: torek, 31. 3. 2020 ob 9:06

Marija Magajne, direktorica Zdravstvenega doma Idrija, je bila današnja gostja oddaje Aktualno v studiu Idrijskih novic. Z gostjo se je pogovarjal urednik oddaje Damijan Bogataj.

Avtor: spletno uredništvo

Zaostrene zdravstvene razmere zaradi epidemije koronavirusa so bile osrednja tema pogovora, v katerem je direktorica predstavila delovanje javnega zavoda v tem času. Pojasnila je tudi razloge za zaprtje zdravstvene postaje v Cerknem in gledalcem predstavila postopke, ki so jih v zdravstvenem domu uvedli ob začetku epidemije. Direktorica ZD Idrija Marija Magajne je po poklicu zdravnica in specialistka epidemiologije. Zato zanjo trenutne razmere niso nekaj novega in nepoznanega. Nepoznan je za vse zdravnike in epidemiologe le novi koronavirus, saj se z njim človeštvo še nikoli ni soočilo. Ker se človeško telo v nekaterih primerih okužbe odzove zelo agresivno, bolniki lahko zbolijo za zelo hudo obliko pljučnice. Ko se tej pridružijo še druge bolezni, je izid zdravljenja pogosto zelo negotov. 
Dosedanji ukrepi pri varovanju zdravja občanov so se izkazali za delno učinkovite. Epidemija se ne širi z eksponentno hitrostjo, kar pomeni, da vrhunca še nismo dosegli. To je dobra novica predvsem za zdravstveni sistem, saj bi v primeru velikega števila hudo bolnih zdravstveni sistem ne zmogel učinkovitega zdravljenja vseh.

Ekipe nujne medicinske pomoči v Idriji delujejo neprekinjeno 24 ur na dan, 7 dni v tednu, s posebno triažno službo pa je poskrbljeno tudi za osnovno zobozdravstveno varstvo, tako da lahko ob hudih zobobolih vsi dobijo primerno nujno zobozdravstveno pomoč.
Marija Magajne je gledalcem posebej priporočila, naj upoštevajo navodila pristojnih in naj epidemijo vzamejo zelo resno. Pohvalila je sodelovanje z delovnimi organizacijami, župani in občinskimi štabi Civilne zaščite. Vsi, ki so v teh težkih trenutkih v službi skupnega varovanja zdravja celotne skupnosti, svoje delo opravljajo profesionalno in na visoki ravni.

Spodaj si lahko pogledate videoposnetek oddaje Aktualno v studiu Idrijskih novic.