Marija Magajne je državna sekretarka

Objavljeno: sreda, 24. 12. 2020 ob 14:36 | Damijan Bogataj

Ob nedavnem odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje je avtomatsko prenehala tudi funkcija državne sekretarke. Na to mesto je bila v začetku meseca decembra po razrešitvi Tine Bregant imenovana Marija Magajne iz Cerknega.

Po odstopu ministra za zdravje Tomaža Gantarja je do imenovanja novega ministra to funkcijo prevzel predsednik vlade Janez Janša. Na prvem zasedanju vlade po odstopu je vlada na mesto državne sekretarke spet imenovala Marijo Magajne, ki ima sedaj v času epidemije in le z začasnim vodjo ministrskega kabineta s strani predsednika vlade obilo odgovornega dela.

Marija Magajne je bila pred odhodom na Ministrstvo za zdravje na čelu Zdravstvenega doma Idrija. Po poklicu je zdravnica, specialistka epidemiologije. Med letoma 1990 in 2002 je vodila Zavod za zdravstveno varstvo Kranj, med letoma 2004 in 2005 bolnišnico Golnik. Leta 2008 je prevzela vodenje Inštituta za varovanje zdravja RS (zdajšnji Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ), po poteku petletnega mandata na NIJZ-ju pa je vodila Center za upravljanje projektov in raziskovalne dejavnosti vse do leta 2017, ko je prevzela vodenje Zdravstvenega doma Idrija. S tega delovnega mesta se je poslovila še pred iztekom rednega mandata.