Marija Kacin z Zoisom v Konzorciju

Ljubljana, 7. novembra 2019

Danijel Vončina

Založba Bogataj je včeraj v največji knjigarni prestolnice pripravila odmevno tiskovno konferenco, na kateri so predstavili novo knjigo, ki je izšla ob 200-letnici smrti Žige Zoisa. Gre za delo ugledne raziskovalke dr. Marije Kacin z naslovom Žiga Zois, Casanova in Trst. Avtorica že vrsto let raziskuje Zoisovo življenje in delo na območju med Ljubljano, Trstom in Benetkami. Iz virov je izluščila zgodbo o povezavah med pustolovcem Giacomom Casanovo in Žigo Zoisom ter življenju v Trstu, Benetkah in Ljubljani v času razsvetljenstva.

zois-lj1-7-11-019.jpg

Avtorica knjige dr. Marija Kacin in urednik izdaje Damijan Bogataj na tiskovni konferenci v Ljubljani / foto: Sara Prezelj

Kot je po poročanju Slovenske tiskovne agencije na predstavitvi v Ljubljani povedal urednik izdaje Damijan Bogataj, je knjiga, ki so jo izdali ob letošnji 200-letnici Zoisove smrti, že tretje avtoričino delo o Zoisu. V Gorici rojena dr. Marija Kacin, ki je po starših idrijska rojakinja, se mu posveča že od svojega doktorata leta 1957 na Filozofski fakulteti rimske univerze La Sapienza.

Avtorica je s svojim delom, kot zapiše v uvodu, želela prikazati skrajno skopo dokumentacijo o Zoisovih stikih s Casanovo, navesti nekatera poročila, ki podajajo podobo takratnega Trsta, in predočiti neosnovanost nekaterih ustaljenih tez. V zvezi s Casanovo, njegovim bivanjem v Trstu in zadnjim daljšim postankom v Benetkah pa je navedla dokumentacijo, ki osvetljuje še eno njegovo dejavnost. Casanova, ki se je v zgodovino zapisal predvsem kot neumorni lomilec ženskih src, je bil tudi informator oblasti Serenissime ali kot bi se mu reklo v današnjem jeziku dobro plačan vohun.

Dr. Marija Kacin je, kot je povedala, na Casanovo naletela med iskanjem arhivskih podatkov o Zoisu v državnem arhivu v Benetkah, kjer med drugim hranijo tudi poročila, ki jih je Casanova pošiljal državnim inkvizitorjem v Benetkah. V enem od poročil je Casanova omenil tudi Trst in Zoisa. Vedela je, da sta se Zaios in Casanova osebno poznala in da sta si tudi dopisovala. Pisma danes hranijo v državnem arhivu v Pragi. Na podlagi pisem lahko po njenih besedah sklepamo, da so bila njuna srečanja pogostejša in odnosi tesnejši. Zois in Casanova sta si med drugim izmenjavala mnenja o gledališču, saj je imel Zois stalne stike z beneškimi gledališkimi krogi.

Po njenih besedah je Zois Casanovo občudoval, do njega je imel resnično uslužen in prijateljski odnos, medtem ko je Casanova Zoisa, kot tudi toliko drugih, upošteval samo, če se je od njega nadejal koristi.

ziga-zois-casanova-in-trst-naslovnica.jp

Casanova je po domnevnem begu iz beneških ječ, kjer se je znašel zaradi brezboštva, in 19 let trajajočem tavanju po Evropi v Trst prišel leta 1772 in tam deloval kot vohun-informator. Njegova poročila so po besedah Marije Kacin zanimiva, ker je iz njih mogoče razbrati tudi nekatere njegove značajske poteze, kot so skrajno hlapčevski odnos do oblasti, odsotnost vsakršnega etičnega pomisleka, izjemna spretnost v pridobivanju informacij in zaskrbljenost, da bi ga odkrili.

V knjigi so objavljeni tudi številni originalni dokumenti. Kot je poudarila Marija Kacin, njeno delo temelji na arhivskem raziskovanju. Poleg arhiva v Benetkah, kjer gradivo hranijo na kar 65 kilometrih polic, je raziskovala tudi v arhivih v Bergamu in mestu Reggio Emilia.

Raziskovalka zgodovine dr. Marija Kacin je v svoji zadnji raziskavi natančno popisala tudi način življenja, navade plemstva in kraje, kjer so se srečevali elitneži tistega časa. Žiga Zois je sodil v elito takratnih novih plemičev s široko razvejanimi stiki. V Trstu je bil lastnik mogočne palače, ki bi po raziskavi dr. Marije Kacin skoraj postala tudi začasna rezidenca ruskega prestolonaslednika, ko je ta potoval skozi Postojno in Trst proti Benetkam.

marija-kacin-v-trstu---7-11-0109.jpg

Dr. Marija Kacin v delovnem kabinetu v Trstu, kjer je nastajala tudi njena zadnja knjiga. Na robu delovne mize rudarska karbidovka, drag spomin na starše in Idrijo. / foto: arhiv Založbe Bogataj

Kot je na predstavitvi v Konzorciju v Ljubljani poudarila avtorica raziskave, Zoisova palača v Trstu stoji še danes. Žal pa na njej ni primernega obeležja, s katerim bi mimoidoče opominjali na zgodovinski pomen tega poslopja in njenega lastnika. Sama je ob podpori številnih razumnikov že večkrat predlagala namestitev spominske plošče s primernim besedilom, vendar do realizacije te zamisli še ni prišlo. Po mnenju poznavalcev naj bi se zatikalo ob dejstvu, da bi po mnenju dr. Marije Kacin morala biti spominska plošča dvojezična. Žiga Zois je bil po materini strani Slovenec. Bil je velik narodnjak in podpornik, mecen številnim raziskovalcem in domoljubom. Hkrati pa je bil tudi svetovljan, ki je govoril več tujih jezikov in bil je tudi poslovnež.

marija-kacin-na-gimnaziji---7-11-0109.jp

Marija Kacin z ravnateljico gimnazije Karmen Vidmar ob ogledu publikacije Izvestje v gimnazijski knjižnici.

V publikaciji je poročilo o maturantih leta 1919 in med temi je naveden tudi Anton Kacin, oče Marije Kacin, po katerem se imenuje tudi ulica v Idriji. / foto: Damijan Bogataj

V letu 2019, ki upravičeno nosi oznako Zoisovo leto, je izid knjige dr. Marije Kacin o Zoisu in njegovih povezavah s Casanovo in življenju med Benetkami, Trstom in Ljubljano pomemben prispevek k razumevanju takratnega prelomnega časa. Takrat se je uveljavljalo razsvetljenstvo in z njim slovensko gledališče, časnikarstvo, poezija in literatura. Slovenci smo takrat dobili temelj, na katerem, so kasnejše generacije gradile našo kulturno in nacionalno identiteto. Kot izhaja iz te zadnje je raziskave dr. Marije Kacin, je Žiga Zois del izjemnega bogastva namenil za štipendiranje delovanja članov njegovega krožka ter za projekte, ki so jih izvajali. Na tiskovni konferenci v Ljubljani je razkrila tudi podatek, da je enako ravnal tudi v času sodelovanja s Casanovo, saj mu je pomagal reševati finančne zadrege pri tiskanju njegovih tiskovin.

zois-lj-7-11-019.jpg

Znanje je bilo osnova za delovanje novih plemičev v dobi razsvetljenstva, je poudarila dr. Marija Kacin. / foto: Sara Prezelj

Temelj vsega delovanja Žige Zoisa pa je bilo, kljub vsem danes tako zanimivim podrobnostim, znanje. »Znanje je bilo osnova za delovanje novih plemičev v dobi razsvetljenstva,« je na tiskovni konferenci v Konzorciju poudarila dr. Marija Kacin.

Zaradi velikega zanimanja za knjigo, založba pripravlja še več predstavitev. Prva v vrsti teh bo prihodnji ponedeljek v Trstu, rojstnem mestu v svojem času najbogatejšega Slovenca Žige Zoisa in mestu, kjer je ta vrsto let prijateljeval s slavnim Giacomom Casanovo.