Luč miru iz Betlehema v Slovenijo

Objavljeno: 24. 12. 2019 ob 7:27

Avtor: spletno uredništvo

Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema je bil letos v soboto, 14. decembra, na Dunaju. Odpravo Luči miru iz Betlehema so sestavljali člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, med katerimi so bili tudi uradni nosilci letošnjega plamena ter člani Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije.

Uradna slovesnost je potekala 14. decembra na Dunaju. Na dogodku so bili predstavniki držav iz celega sveta. Plamen Luči miru iz Betlehema je na sprejem prinesel avstrijski otrok, ki si je s svojimi dejanji v preteklem letu to najbolj zaslužil. Predstavniki vseh držav so pristopili do plamena, prižgali svečo, ki so jo prinesli, in ob tem prebrali poslanico, ki spremlja akcijo v njihovi državi.

luc-miru-2---23-12-019.jpg

Skavti želijo, da bi v predbožičnem času plamen Luči miru iz Betlehema zasvetil v čim več domovih. Plamen predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije je Ne boj se goreti.
Akcija ima tudi dobrodelni namen. V letošnjem letu bodo s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprli tri projekte na treh ravneh skavtskega delovanja v Sloveniji, v Evropi in v svetu. Prispevke skavti pobirajo s prodajo svečk in prostovoljnimi prispevki z donacijami preko SMS sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Po sprejemu na Dunaju so člani več kot stočlanske odprave odpotovali proti Sloveniji, kjer so jih v nedeljo, 15. decembra, čakali območni sprejemi plamena Luči miru v Novi Gorici, Žireh, Moravčah, Cerknici, Grosupljem, Novem mestu, Ljubljani, Mariboru in Mozirju.

Med 16. in 19. decembrom so ponesli plamen Luči miru tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, državnega zbora, premierju, varuhu človekovih pravic, na policijo, vojsko, ministrstva ter veleposlaništva.»Kot predsednik republike, nekdo, čigar poslanstvo je, da povezuje skupnost, imam željo, da plamen dialoga in sodelovanja med nami ne bi nikoli ugasnil,« je ob tej priložnosti dejal predsednik Borut Pahor.

luc-miru-3---23-12-019.jpg