Lonstroff v Logatcu se širi

Objavljeno: 29. januarja 2020 ob 7:44 / posodobljeno: 29. januarja 2020 ob 7:49

Švicarski Lonstroff, ki je v lasti japonske družbe Sumitomo Rubber Industries, je v tem mesecu začel s proizvodnjo v obratu medicinskih elastomerov v Logatcu. V podjetju trenutno dela 37 zaposlenih, v dveh mesecih pa naj bi obrat razširili in zaposlili še 50 ljudi, na spletni strani poroča časnik Finance.

landstroff---29-1-020.jpg

Avtor: spletno uredništvo

landstroff--2-29-1-020.jpg

Lonstroff je aprila lani zagnal poskusno, januarja letos pa tudi redno proizvodnjo. Zaenkrat ima 37 zaposlenih, iz podjetja pa so Financam sporočili, da z razširitvijo obrata, ki je načrtovana v prihodnjih dveh mesecih, načrtujejo še dodatnih 50 zaposlitev. Ob začetku gradnje obrata so napovedali, da bo skupaj zaposlenih 180 ljudi.

Kot je v imenu Lonstroffa povedal Matjaž Klipšteter iz komunikacijske agencije Taktik, proizvodnja trenutno poteka v eni izmeni, saj čakajo potrditev kupcev, da so izdelki ustrezni. »Včasih pa lahko to traja kar nekaj časa,« je dejal za Finance, ki jih povzema STA. Trenutno iščejo še nekaj sodelavcev, odprte imajo razpise za več delovnih mest za delo v proizvodnji, iščejo pa tudi varnostnega inženirja in kadrovika. Osnovna bruto plača za delo v proizvodnji znaša 1.218,26 evra. Zaposlenim ob tem izplačujejo še dodatek na delovno dobo, dodatek na popoldansko delo v višini 14 odstotkov in dodatek na nočno delo v višini 50 odstotkov, so dodali v družbi.

Investicija v obrat je, kot so povedali ob položitvi temeljnega kamna maja 2018, znašala 48 milijonov evrov, pri čemer bo država zagotovila do 10 odstotkov spodbude. Obrat stoji na zemljišču na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, ki ga je od nekdanje Factor banke prevzela Družba za upravljanje terjatev bank. Prodajo preiskuje policija, nepravilnosti je odkrila interna revizija DUTB, posel pa naj bi med drugimi odnesel Miho Juharta, predsednika upravnega odbora DUTB.

Posel je potekal tako, da je DUTB okoli 51.000 kvadratnih metrov od skupno približno 100.000 kvadratnih metrov zemljišča prodala nepremičninski družbi Svet Re za dva milijona evrov. Svet Re je pet dni pozneje 30.000 kvadratov zemljišča Lonstroffu prodal za tri milijone evrov, šele z denarjem od te kupnine pa nato poravnal kupnino DUTB.