Leto 2021 je mednarodno leto sadja in zelenjave

Objavljeno: ponedeljek, 11. 1. 2021 ob 10:07 | Spletno uredništvo

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

sadje-zelenjava-11-1-2021-1.jpg

Ste vedeli?

  • da je prebivalec Slovenije v letu 2019 pojedel 117 kg zelenjave in 75 kg svežega sadja ter 67 kg krompirja (vir: SURS)

  • da imamo v Sloveniji 32 avtohtonih ter 17 tradicionalnih sort sadja in zelenjave ter 4 domače sorte krompirja

  • da v Sloveniji od sadja pridelamo največ jabolk in da lahko vsak prebivalec Slovenije zaužije 1 slovensko jabolko na dan,

  • da je Ptujski lük, ki ga na Ptujskem polju pridelujejo več kot 200 let, prva slovenska zelenjava, zaščitena pri Evropski komisiji;

  • da je sektor sadja vstopil v nacionalno shemo »Izbrana kakovost – Slovenija«. Pridelovalci in predelovalci so za sadje iz te sheme postavili dodatne zahteve glede načina pridelave in predelave, kakovosti svežega sadja in predelanih proizvodov iz sadja, posebnih pogojev trženja ter transparentnosti in sledljivosti porekla skozi celoten proizvodni postopek;

  • da sta tudi sadje in zelenjava »nepravilnih« oblik enako zdrava in okusna kot tista I in II kakovosti. Z zauživanjem takšnega sadja in zelenjave pa prispevamo k zmanjšanju odpadne hrane;

  • da je Ekononska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE) objavila priporočila za manj izgub in odpadnega sadja in zelenjave za proizvajalce, distributerje in trgovce;

  • da se za proizvodnjo 1 jabolka porabi 70 l vode, za 1 paradižnik 13 l in 1 krompir 25 l (vir: Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo - FAO)

  • da sta sadje in zelenjava odličen vir vlaknin, mineralov in vitaminov kar imata varovalen učinek na zdravje.

Združeni narodi želijo z mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano. Sadje in zelenjava spadajo med hitro pokvarljivo blago in zato so pomembni primeren transport, skladiščenje in njihovo shranjevanje tako v trgovini kot v gospodinjstvu. Hkrati želijo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema. Po priporočilih FAO in WHO (Svetovne organizacije za zdravje) predstavljajo sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato je priporočljivo, da naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.

Leto 2021 bo zato v znamenju številnih promocijskih aktivnosti in ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani, prehranski varnosti in prehranski samooskrbi ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Zakaj ob nakupu sadja in zelenjave poiskati znak »izbrana kakovost – Slovenija?«
Potrebno se je zavedati, da je hranilno najbolj bogata hrana tista, ki je pridelana v bližini in jo od vil do vilic ločijo kratke transportne poti. Z odločitvijo za sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko prepričani, da kupujete sadje in zelenjavo, ki dosega nadstandardne kakovostne kriterije. Transport od pridelovalca do kupca je v okviru sheme dovoljen v obsegu največ 250 km zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije, sadje in zelenjava pa sta optimalno zrela in polnega okusa.

Pomembno je, da sta sadje in zelenjava visoke kakovosti
Sadje in zelenjava imata številne koristi za zdravje, vključno z okrepitvijo imunskega sistema, ki je še posebej sedaj bistvenega pomena. Glede na priporočila FAO moramo na dan užiti minimalno 400 g sadja in zelenjave, najbolje v vsakem obroku. V otroško prehrano ju lahko začnemo uvajati že pri šestih mesecih starosti in otroka spodbujamo, da ostaneta del redne zdrave prehrane skozi vse življenje.

Glede na priporočila FAO moramo na dan zaužiti minimalno 400 g sadja in zelenjave. V otroško prehrano ju lahko začnemo uvajati že pri šestih mesecih starosti in otroka spodbujamo, da ostaneta del redne zdrave prehrane skozi vse življenje.

Sadje in zelenjava pomembno vplivata na zdravje
Ob mednarodnem letu sadja in zelenjave bo svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) še posebej izpostavila njun vpliv na zdravje. Sadje in zelenjava sta namreč dober vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so folati, vitamini A in C, kalij ter koristne fitokemikalije.
Kot del zdrave prehrane lahko sadje in zelenjava pomagata zmanjšati dejavnike tveganja za nenalezljive bolezni, kot so prekomerna telesna teža, kronično vnetje, visok krvni tlak in visok holesterol.