Leteli na srebrnih krilih

Objavljeno: 17. 2. 2020 ob 14:07 / posodobljeno: 20. 2. 2020 ob 15:23

Pritličje Magazina je bilo v soboto, 15. februarja, skoraj pretesno za vse, ki so želeli neposredno spremljati predstavitev idrijskih letalcev. Izjemno odmeven dogodek so organizirali člani Aerokluba srebrna krila in Zveza slovenskih častnikov Idrija-Cerkno, dogodek pa vodil in zasnoval Miran Wahl.

Avtor: Damijan Bogataj

letalci-17-2-2020-1.JPG

foto: Srečko Skok

Zbranim je predstavil deset idrijskih vojaških pilotov, ki so delovali v desetletjih od druge svetovne vojne do osamosvojitve Slovenije. Podrobno je opisal življenjske poti letalcev, ki so šolanje in kariero začeli kot vojaški piloti, večina njih pa je v zrelih letih odšla med civilne pilote. V zgodovino idrijskih letalcev so se trajno zapisali: Anton Svetličič, Franc Rupnik, Franc Šemrl, Bruno Golob, Cveto Kolakovič, Vojko Gantar, Janez Turk, Mitja Vodušek, Franc Moravec in Milan Križič. Šolali so se na uglednih vojaških šolah in delovali kot vojaški piloti doma in tudi v tujini. Večina jih je že pokojnih, vsi trije še živeči pa so se udeležili tega zanimivega dogodka. Najmlajši med njimi je Milan Križič, ki je kariero začel kot vojaški pilot helikopterja Gazela in se upokojil kot častnik slovenske vojske. Zbranim je spregovoril o svojih spominih na helikopterje od Gazele do sodobnejših zrakoplovov, ki jih je upravljal kot poklicni pilot Slovenske vojske.

Sodeloval je v številnih vojaških akcijah, pa tudi pri civilnih projektih, kjer je vojska pomagala pri reševanju ponesrečenih ali prevozih tovorov s helikopterji. Zanimivo življenjsko zgodbo je predstavil tudi vrhunski vojaški pilot Vojko Gantar, ki ima še vedno jugoslovanski višinski rekord, saj se je z letalom Mig21 dvignil celo na 25 kilometrov nad površino zemlje. Udeleženci srečanja so s posebno pozornostjo pozdravili tudi upokojenega pilota Antona Svetličiča in mu želeli čimprejšnje okrevanje.

Veliko zanimivosti o vojaških letalih je zbranim predstavil Igor Tratnik iz Grosupelj, ki je velik poznavalec vojaških zrakoplovov. Podrobno je opisal vsa letala, s katerimi so leteli idrijski piloti v zgodovini od druge svetovne vojne do osamosvojitve Slovenije.

Kot edinega nevojaškega pilota pa je Miran Wahl predstavil še Ivana Uliča, ki je na Oxfordu v Veliki Britaniji študiral civilno letalstvo. V poklicni karieri je kot civilni pilot letel najprej na malih letalih in kariero končal kot pilot na Boengih in Erbusih. Sedaj kot upokojenec živi v Beogradu.

letalci-17-2-2020-4.jpg

foto: Robert Zabukovec