Kuzle po 40 letih dočakale izid LP albuma

Objavljeno: petek, 4. 12. 2020 ob 18:01 - posodobljeno: petek, 4. 12. 2020 ob 19:57 | Damijan Bogataj

Napoved direktorice založbe ZKP pri RTV Slovenija Mojce Menard, da bo vinilna plošča z naslovom »Naredte revolucijo za Kuzle gre« izšla 4. decembra, se je uresničila. Dare Kaurič in Dule Moravec sta danes dopoldne na sedežu založbe v Ljubljani prevzela prve izvode plošče, ki je tako med ljubitelji kot tudi med poznavalci glasbe naletela na velik odziv.

Vsaki vinilni plošči je priložena pretočna koda, s pomočjo katere si bo lahko lastnik plošče preko interneta pretočil glasbeno vsebino na svoj nosilec zvoka in si skladbe s plošče predvajal tudi na svojem predvajalnem mediju.

Založba je v prvem natisu naročila 500 izvodov plošče. Vse so izdelali v podjetju Austro vinyl, ki ima sedež v mestu Fehring na avstrijskem Štajerskem. V tovarni so delo opravili odlično, tako kot so snovalci projekta zaradi avstrijske pregovorne natančnosti tudi pričakovali.

navednice-modre_edited.png

Od začetnih planiranih desetih skladb je zdaj na albumu petnajst skladb zelo različnih izvajalcev oziroma stilov od old skul panka do ska panka, duba, rockabillya, electra, pschobillya, metala in alter popa. Priredbe so presegle pričakovanja. Punk komadi z začetka 80. let so vsekakor prestali test časa! Vsi povabljeni so se z veseljem odzvali in če bi vinilna plošča prenesla daljšo minutažo, bi zagotovo imeli še nekaj izvajalcev več.

Za Dareta Kauriča in Duleta Moravca, ki sta dopoldne prevzela prve izvode plošče v Ljubljani, je bil današnji petek vsekakor dan za zgodovino. Kuzle v času delovanja niso izdale nobene plošče, kasete ali CD-ja. Z izdajo njihove glasbe na vinilni plošči v izvedbi drugih izvajalcev pa so se sedaj zapisale med skupine, ki so pustile trajno sled v zgodovini popularne glasbe na Slovenskem.

Načrtovani promocijski koncerti so zaradi epidemije odpadli, morda jih bodo izpeljali prihodnje leto. Na založbi so s predprodajo zadovoljni, saj je število prednaročil preseglo povprečje pri podobnih izdajah.

Domala vsi so enotni v oceni, da je založba z izdajo te plošče naredila pomembno kulturno dejanje. Kuzle so delovale le dve leti, a so njihove skladbe zaradi angažiranosti besedil in ostre ter progresivne glasbe ostale. Po 40 letih člani originalne zasedbe Bojan Lapanja (vokal), Dare Kaurič (kitara, vokal), Dušan Moravec (bas, vokal) in Iztok Turk (bobni) nimajo več volje in energije, da bi še enkrat stopili skupaj na oder in odigrali program. Zato pa je založba k sodelovanju povabila 15 bolj ali manj znanih rockerskih skupin in posameznikov, ki so na svoj način predelali skladbe Kuzl. Na plošči tako najdemo izvajalce kot so Dubioza kolektiv, Zmelkoow in Grega Skočir ter Zoran Čalič kot tudi nekaj rockerjev, ki imajo korenine v Idriji. Med te se štejejo Banditi, Shaun Banks in Haris Pilton feat. Buni Kuzla.

Na plošči so posnetki skupin Noctiferia, Alo!Stari, Dubioza Kolektiv, Pigs Parlament, EightBomb, Grega Skočir & Zoran Čalić, Zmelkoow, Okustični, Nick Kay, Banditi, Koala Voice, Jure Lesar, Shaun Banks, Clockwork Psycho ter Haris Pilton feat. Buni KuZla.

Pogovor o projektu »Naredte revolucijo za Kuzle gre« z Vala 202 z urednikom Andrejem Karolijem

kuzle-4-12-2020-3.jpg