DEDIŠČINA

Kulinarično-gledališka poslastica na dvorcu s Pasjo grofico

Objavljeno: ponedeljek, 6. 12. 2021 ob 13:54 | Besedilo: Damijan Bogataj - fotografije: Jakob Rožič in Maruša Sara Carli

Pasja grofica, večerja z Napoleonovo večno prijateljico so idrijski ljubiteljski gledališčniki poimenovali prav poseben gledališko-kulinarični dogodek, ki se je odvil v soboto, 4. decembra zvečer, na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji. V zgodbi, ki jo je po romanu Bogdana Novaka priredila in režirala Ana Kržišnik Blažica, je v vlogi Emilije nastopila Maruša Mlakar.

pasja-grofica-6-12-2021-foto-Jakob-Rozic-7.jpg

Emilija Eva Lucija Cecilija Viktorija Kraus, znana pod vzdevkom Pasja grofica, je bila rojena v Idriji leta 1785. Večino svojega življenja je preživela preoblečena v poročnika velikega vojskovodje in cesarja Napoleona Bonaparteja. Bila je njegova resnična ljubezen in je ostala njegova prijateljica za vedno. Napoleona je spoznala na plesu v palači Schönbrunn, ko je osvojil Dunaj, in je z njim kasneje pobegnila v Pariz. Spremljala ga je na vojnih pohodih in v izgnanstvu tako rekoč do njegove smrti. Sama je umrla v bedi, telesno in duševno strta, obkrožena s tropom psov, mačk, papig in opic, odkoder tudi izvira njen vzdevek.

pasja-grofica-6-12-2021-foto-Jakob-Rožič-2.jpg

Emilija Eva Lucija Cecilija Viktorija Kraus, znana pod vzdevkom Pasja grofica, je bila rojena v Idriji leta 1785. Večino svojega življenja je preživela preoblečena v poročnika velikega vojskovodje in cesarja Napoleona Bonaparteja.

pasja-grofica-6-12-2021-foto-marusa-sara-carli.jpg

Večerja s Pasjo grofico je avtobiografska izpoved tako rekoč legendarne, celo mitske osebnosti, o kateri se v Idriji ve že marsikaj. Leta 2006 je pisatelj Bogdan Novak napisal uspešen roman, ki je izšel pri Cankarjevi založbi v Ljubljani.

Dogodek Pasja grofica, večerja z Napoleonovo večno prijateljico je nastal v koprodukciji Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija in v sodelovanju s Kendovim dvorcem ter Mestnim muzejem Idrija.

pasja-grofica-6-12-2021-foto-Jakob-Rozic-6.jpg
pasja-grofica-6-12-2021-foto-marusa-sara-carli-4.jpg
pasja-grofica-6-12-2021-foto-Jakob-Rozic-4.jpg

Igralka Maruša Mlakar je v vlogi Emilije svojo življenjsko zgodbo zbranim gostom zaupala ob večerji v Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, ki se je ustvarjalcem gledališke predstave zdel kot primeren ambient za zgodovinsko pripoved iz začetka 19. stoletja. Gostje so na večerji spoznavali in okušali kulinarične specialitete, ki jih je Emilija uživala v rodni Idriji, na Dunaju, kjer je nekaj časa živela kot rejenka svojega posvojitelja, ter predvsem kasneje na vojnih pohodih z Napoleonom. Pomembni dogodki in tudi vsakdan, denimo njeno družinsko življenje, prvo srečanje z Napoleonom, praznovanje njegovih zmagovalnih bitk in njuna poroka, so bili vselej pospremljeni s posebnimi jedmi.

Za kostume sta poskrbela Borut Šulin in Čipkarska šola Idrija, na kontrabasu je igralko spremljal Urban Čeferin, za kulinarične užitke je bil zadolžen Klavdij Pirih, kot sommelier pa se je izkazal Gregor Kosmač.

Režiserka in avtorica priredbe Ana Kržišnik Blažica je po premieri povedala: »Vesela sem, da smo v teh norih časih imeli možnost v življenje priklicati legendarno idrijsko osebnost, ki jo je Maruša Mlakar tako odlično interpretirala. K ogledu predstave in uživanju v odlični hrani vabimo posameznike in zaključene skupine.«

ana-krzisnik-blazica-13-11-2020-4.jpg
navednice-modre_edited.png

Vesela sem, da smo v teh norih časih imeli možnost v življenje priklicati legendarno idrijsko osebnost, ki jo je Maruša Mlakar tako odlično interpretirala.

ANA KRŽIŠNIK BLAŽICA

režiserka in avtorica priredbe