Krvodajalci tudi v času korone

Objavljeno: sreda, 27. 1. 2021 ob 9:20 | Spletno uredništvo

V Idriji v teh dneh poteka tradicionalna krvodajalska akcija, ki jo organizira območna izpostava Rdečega križa.

foto: RKS Idrija

Kot so potrdili na sedežu Rdečega križa, je v ponedeljek kri darovalo 176 krvodajalcev, v torek 168 in za sredo, 27. januarja, je prijavljenih 140 krvodajalcev. Ekipa Zavoda za transfuzijo bo akcijo nadaljevala v četrtek v Cerknem. Kot je povedala sekretarka Rdečega križa Tanja Tominec, ta letošnja prva akcija poteka tekoče, zelo pa so organizatorji zadovoljni z odzivom. Poskrbeli so tudi za tople obroke, ki jih zaradi koronakrize Gostilna Kos zagotavlja iz svoje mobilne razdelilnice po sistemu »hrana za na pot«.

»Letos je Zavod za transfuzijsko medicino Ljubljana Idriji ponovno namenili dodaten termin, to je 29. maj, ker so potrebe po krvi velike in imamo večji »bazen« darovalcev, tako bomo v tem koledarskem letu akcijo organizirali kar trikrat. Najprej v januarju, sledila bo pomladna akcija in v mesecu avgustu še tretja,« je povedala Tanja Tominec iz idrijske enote Rdečega križa.

Tam so potrdili tudi informacijo, da lahko darujejo kri tudi tisti, ki so že preboleli bolezen Covid-19 pred najmanj štirimi do šestimi tedni. Tem bodo zdravstveni delavci dodatno vzeli vzorec za preverjanje protiteles v krvi. O rezultatu analize bodo naknadno obveščeni, tako da se bodo lahko kasneje odločili še za darovanje plazme.

Za današnji odvzem krvi v Idriji je še 20 prostih terminov.