Krvodajalcem zaslužena pozornost

IDRIJA, 22. oktobra 2019 – Minulo soboto je v Idriji potekalo tradicionalno srečanje krvodajalcev. 40 krvodajalcev se je odzvalo vabilu Rdečega križa, ki je letos pripravil zanimiv družabni program.

krvodajalci-22-10-019.jpg

Krvodajalci so se odpravili v nekdanjo rudniško topilnico, kjer jih je po bogati kulturni dediščini vodil kustos Tomaž Bizjak. »Rudarstvo je zaznamovalo našo dolino in knapovska solidarnost je vplivala na tradicijo, ki jo imajo tudi številni domačini, saj nesebična pomoč sočloveku, ki rešuje mnoga življenja z rednim darovanjem krvi, predstavlja neizmerno humano vrednoto,« je v sporočilu za javnost zapisla sekretarka RK Idrija Tanja Tominec.

Krvodajalcem so podelili tudi tradicionalna priznanja. Deset krvodajalcev je letos dobilo priznanje za 40-kratno darovanje, osem za 50- in eden za 60-kratno darovanje krvi. Posebno priznanje so podelili za 130 darovanj (polni odvzem krvi), ki ga je prejel Branko Mrak iz Spodnje Idrije. Priznanja sta podelila župan Tomaž Vencelj in Marta Pajer Šemrl, ki sta vsem čestitala in se zahvalila za prostovoljno darovanje krvi. Sekretarka Območnega združenja Tanja Tominec pa je poudarila, da je Idrija, skupaj s Cerknim, še vedno med najboljšimi petimi občinami v Sloveniji po odstotku darovane krvi na prebivalca. Druženje so udeleženci srečanja nadaljevali ob pogostitvi v Gostilni Kos.

»Rudarstvo je zaznamovalo našo dolino in knapovska solidarnost je vplivala na tradicijo, ki jo imajo tudi številni domačini, saj nesebična pomoč sočloveku, ki rešuje mnoga življenja z rednim darovanjem krvi, predstavlja neizmerno humano vrednoto.«

Tanja Tominec,

sekretarka RK Idrija