Kozinova nagrada Aldu Kumru

Objavljeno: četrtek, 3. 6. 2021 ob 11:24 | Damijan Bogataj

Jutri bodo v Ljubljani podelili letošnjo Kozinovo nagrado, ki je najvišje stanovsko priznanje Društva slovenskih skladateljev. Prejel jo bo skladatelj in vsestranski glasbenik Aldo Kumar.

aldo-kumar-3-6-2021.jpg

Umetniško je sodeloval z najvidnejšimi ustvarjalci tako na glasbenem kot koreografskem, gledališkem in filmskem področju. Zlasti obsežen je njegov prispevek h glasbi za gledališče, pri čemer je sodeloval z režiserji, kot so Meta Hočevar, Mile Korun, Dušan Jovanovič, Janez Pipan, Zvone Šedelbauer, Vito Taufer, Mateja Koležnik, Diego de Brea in Matjaž Zupančič.

Na filmskem področju je prispeval glasbo za celovečerec Pod njenim oknom Metoda Pevca in za številne kratke igrane in dokumentarne filme ter televizijske serije.

Aldo Kumar je študiral na Pedagoški fakulteti in na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Do leta 2003 je deloval kot svobodni umetnik, zdaj pa poučuje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Njegov opus se razteza od orkestralne, prek vokalno-instrumentalne do komorne in zborovske glasbe, glasbe za opero in balet ter glasbe za gledališče, film in televizijo.

V njegovem orkestralnem opusu so dela, kot so Čelo Alp za simfonični orkester, Istrska suita za godalni orkester, Suita devetih pogledov za simfonični orkester, Istralja za simfonični orkester in Suita sedmega dne za simfonični orkester. Ljudska glasbena tradicija iz Istre in Primorske, od koder izhaja, je močno prisotna tudi v njegovih zborovskih delih.

Leta 1990 je napisal polurno kantato za mešani zbor in simfonični orkester, ki je bila krstno izvedena ob 500-letnici Idrije.

Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga DSS podeljuje od leta 1994, in sicer 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine. Podeljuje jo za zaokroženi skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih, izjemoma pa tudi za enkraten skladateljski uspeh.

Za Idrijske novice je skladatelj ob tem povedal: »Želim si, da bi ob prejemu te nagrade lahko nazdravila skupaj s skladateljem Marjanom Kozino, po katerem se nagrada imenuje, saj imam občutek, da bi se krasno razumela.«

Aldo Kumar je leta 1984 prejel nagrado zlata ptica, pozneje pa med drugim tudi tri Borštnikove nagrade za glasbo
marjan-kozina-3-6-2021-2.jpg