Košarka podira tabuje

Objavljeno: 13. februarja 2020 ob 11:15

Projekt Življenje je košarka spodbuja integracijo oseb z motnjami v duševnem razvoju v sodobno družbo. Šport, v katerem načeloma igrajo vsi za enega in eden za vse, je že večkrat dokazal, da ne pozna meja. S projektom se preprečuje stigmatizacija ljudi z motnjami v duševnem razvoju in njihovo odrivanje na rob družbe. 

Avtorica: Suzana Petrovčič

vdc-13-2-2020

Projekt vzpostavlja platformo, ki Varstveno-delovne centre (VDC) vključuje v osnovne šole skozi sodoben program gibalnih dejavnosti in jim hkrati omogoča odlično priložnost za širjenje njihove socialne mreže. Obenem pa oblikuje vrednote pri učencih in dijakih, da bi sprejeli drugačnost in se tako soočili z vsakdanjimi izzivi, ki so vedno bolj prisotni v našem okolju. Projekt je opredeljen kot dvotirni sistem, ki neposredno veliko prispeva k razvoju znanosti na moralnem in etičnem področju. V športu smo vsi eno.
Projekt je zaživel v letu 2009, ko sta bila na košarkarski kamp Boki Nachbar povabljena VDC Kranj in VDC Koper. Od leta 2011 je vključen v letni delovni načrt varstveno-delovnih centrov, od leta 2014 pa tudi v osnovne šole.

Idrijski VDC sodeluje pri projektu že od leta 2012. Enkrat mesečno se na parketu Modre dvorane v Idriji srečujemo z učenci višjih razredov OŠ Idrija v sodelovanju z učiteljem telesne vzgoje Leonom Piskom ter pod budnim očesom vodje projekta in trenerja Siniše Drobnjaka. Zdaj že drugo leto sodelujejo tudi učenci PPVI OŠ Idrija, ki smo jih z veseljem povabili na naše skupne treninge. Naši uporabniki z največjim ponosom oblečejo košarkarske drese in se podajo pod koše. Ob igri košarke se vsi sodelujoči urijo v elementih košarke, trenirajo met na koš, učijo se pravil igre, se povezujejo, sprostijo, spoznavajo se med seboj in tkejo nove prijateljske vezi. Ob zaključku treninga se vsi skupaj prijetno utrujeni in nasmejanih lic zberejo v krogu in navdušeno zavriskajo v pozdrav »IDRJE!«.

Ob igri košarke se vsi sodelujoči urijo v elementih košarke, trenirajo met na koš, učijo se pravil igre, se povezujejo, sprostijo, spoznavajo se med seboj in tkejo nove prijateljske vezi.

Logo_ŽJK.jpg

Vodstvu OŠ Idrija in ravnateljici Ivici Vončina, direktorici VDC VI Maji Velikajne, vodji projekta Siniši Drobnjaku, učitelju Leonu Pisku in vsem sodelujočim mentorjem in spremljevalcem se lepo zahvaljujemo, da nam omogočajo obliko sodelovanja, ki uporabnike in učence povezuje, razbija stereotipe o drugačnosti in omogoča dobro integracijo naših uporabnikov skozi igro košarke.