Koronavirus v bifeju v Spodnji Idriji

Objavljeno: 5. 10. 2020 ob 15:48 - posodobljeno: 5. 10. 2020 ob 16:08 | Spletno uredništvo

Med Spodnjeidrijčani in okoličani zelo priljubljen lokal v Spodnji Idriji je danes zaprl vrata. Sodeč po obvestilu na vratih je moč zaprtje povezati z zaostrenim stanjem epidemije Covid-19.

Iz Zdravstvenega doma Idrija so danes sredi dneva sporočili, da je epidemiološka slika na območju občin Idrija in Cerkno zelo zaskrbljujoča ter potrdili, da sta danes potrjena dva nova primera okužbe s koronavirusom, oba v Spodnji Idriji.

Na vratih edinega bifeja v starem delu Spodnje Idrije so izobesili obvestilo, da bo lokal zaprt prihodnjih 14 dni. Vse redne obiskovalce pozivajo, naj se v primeru, da zaznajo značilne simptome okužbe, nemudoma povežejo z dežurno zdravstveno ekipo v Zdravstvenem domu Idrija, kjer jim bodo pomagali.

V Zdravstvenem domu Idrija so v sporočilu za javnost zapisali, da obstaja »možnosti hitrega in nekontroliranega prenosa okužbe« ter dodali, da »vsekakor ne gre prezreti dejstva, da je tako na Idrijskem kot na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva visok, v starejši populaciji pa je, kot je znano, smrtnost v primeru okužbe s koranavirusom visoka«.

Po uradnih podatkih Covid sledilnika je bilo v občini Idrija v zadnjih dveh tednih pet aktivno okuženih občanov, od začetka epidemije v marcu do danes pa so zabeležili 17 okužb s koronavirusom.

spodnja-idrija-5-10-2020.JPG

V Zdravstvenem domu Idrija že od začetka epidemije na posebni vstopni točki obravnavajo paciente s sumom na koronavirusno okužbo, dnevno po navodilih zdravnikov opravljajo tudi teste, vzorce brisov pa pošiljajo v Ljubljano.

Vodstvi občin Idrija in Cerkno, Civilna zaščita in strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Idrija že vse od marca, ko so bili v Sloveniji potrjeni prvi primeri okužbe s koranavirusom, poudarjajo, »da se je potrebno obnašati samozaščitno, preventivno, z ustvarjanjem pogojev, ki bodo kar se da zmanjšali možnost širjenja okužbe med ljudmi«.

Iz Zdravstvenega doma Idrija ob tem še sporočajo, da je izjemnega pomena, da občani v primeru suma na koronavirusno bolezen ne hodijo v zdravstveni dom. Takoj naj pokličejo po telefonu in se posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom, v primeru nujnih stanj, med katere sodi tudi težko dihanje, pa naj izven delovnega časa ambulante izbranega osebnega zdravnika med tednom ter vikendom kličejo nujno medicinsko pomoč na številko 05 37 34 212. To velja tudi za vse, ki so v zadnjih dneh obiskali gostinski lokal v Spodnji Idriji, ki bo prihodnjih 14 dni zaprt.

Po uradnih podatkih Covid sledilnika je bilo v občini Idrija v zadnjih dveh tednih pet aktivno okuženih občanov, od začetka epidemije v marcu do danes pa so zabeležili 17 okužb s koronavirusom.