Koronavirus že vsepovsod

Objavljeno: ponedeljek, 16. 3. 2020 ob 8:22 / posodobljeno: ponedeljek, 16. 3. 2020 ob 8:38

Koronavirus se širi po domala vseh občinah v Sloveniji, kjer je po zadnjih uradnih podatkih bolezen potrjena že pri 181 bolnikih. 49 primerov je v Ljubljani, 22 v Metliki, 17 pa v Šmarjah pri Jelšah.

Avtor: spletno uredništvo

virus-2--9-3-020.jpg

Fotografija je simbolična.

Iz uradne evidence je razvidno, da imajo po en primer tudi v Logatcu, Sežani, Novi Gorici, Tolminu in na Vrhniki, trije občani pa so zboleli v Postojni. Pristojne službe delujejo po načrtu za izredne razmere.

Zdravstveni dom Idrija je zaprl zdravstveno postajo v Cerknem in organiziral zdravstveno oskrbo v Zdravstvenem domu v Idriji, kjer so nekoliko reorganizirali sistem ambulant. Vsi občani morajo ob vstopu v poslopje skozi triažo, kjer se najprej pogovorijo z zdravstvenimi delavci. Ti odločijo o nadaljnjih korakih. Uprava zdravstvenega doma poziva vse, naj se pred prihodom v zdravstveni dom posvetujejo s svojim zdravnikom preko telefona.

»V primeru suma na bolezen Covid-19 ne hodite v zdravstveni dom. Ostanite doma in se telefonsko posvetujte z zdravnikom. Pokličite zdravnika na telefonsko številko 05 37 34 220 ali v primeru nujnih stanj, kamor sodi tudi težko dihanje, NMP številko 05 37 34 212. Bolezen COVID-19 se kaže s povišano telesno temperaturo, bolečinami v žrelu, kašljem, lahko težkim dihanjem,« so še zapisali v ZD Idrija v zadnjem sporočilu za javnost.