AKTUALNO

Konec teme, prihaja sonce!

Objavljeno: torek, 21. 12. 2021 ob 8:51 | Spletno uredništvo

Minula noč je bila najdaljša in današnji dan bo najkrajši v tem letu. 21. december je namreč zimski solsticij, ko se sonce pojavi nizko na nebu in nam podarja najmanj svetlobe. Ta prelomen dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto. Natanko ob 16. uri in 59 minut se bo pričel dan daljšati in noč krajšati.

solsticij-21-12-21 6.jpg
solsticij-21-12-21 2.jpg

Keltski praznik na dan solsticija se imenuje Yule oziroma Jul, kar pomeni v norveškem jeziku krog oziroma kolo. Keltski predniki so verjeli, da se mistično kolo življenja takrat za trenutek ustavi, saj se en cikel konča, nov cikel Sonca pa se prične. Pomembno je tudi razumeti, da ta praznik ne predstavlja novega začetka v linearnem smislu, pač pa prerojevanje oziroma novo rojstvo v krogotoku življenja.

To je bil pomemben dogodek v življenju naših prednikov, ki so častili Sonce, brez katerega ni življenja. Tudi subtilne energije na Zemlji se spreminjajo in vplivajo na vse nas, zavedno ali nezavedno, na ta dan pa so še posebej močne. Če razumemo tok energij, se lahko tudi harmonično pomikamo z njimi.

Solsticij je trenutek, ko se je potrebno ustaviti, pogledati nazaj na preteklo obdobje ter hkrati pogledati naprej v nov čas, ko se vrača moč in svetloba. Na večer zimskega solsticija se povežemo s svojo notranjo modrostjo. Narava se v času zime umiri in mi z njo. Ko so dnevi kratki, temni in Sonce izgublja svojo moč, se širimo v svoje notranje svetove. Zemeljska energija se v tem času krepi. To je čas znanja, intuicije in notranjih vpogledov, čas za raziskovanje in razumevanje misterijev življenja. Globoko znanje nezavednega se prebuja in prinaša potrebne duhovne uvide, da dojamemo, kar je potrebno. Staro leto umira in skozi zavestno refleksijo in opuščanjem starega lahko pripravimo pot za novo rojstvo.

Domovi so bili takrat okrašeni z zimzelenim rastlinjem: božje drevce, bršljan, omela, tisa… Vse te rastline in drevesa imajo posebne duhovne pomene vezane na cikle neskončnosti življenja. Cerkev je sicer poskušala ustaviti nekatere stare navade in noše iz zimzelenega rastlinja, a so se ponekod kljub temu obdržale. Ostale navade na ta dan vključujejo še: ogenj oziroma kurjenje kresov, vence, ki simbolizirajo krog leta, pa gostije, obdarovanja, plese, maske, ljudske igre, okrašena drevesa in sveče. Vsa ta dejanja imajo globlji namen, da se počasti vrnitev boga Sonca ter prihod nove kreativne in aktivne sile življenja.

solsticij-21-12-21 3.jpg

Na današnji dan 21. decembra, se zgodi Zimski solsticij. Čeprav se vsako leto premakne za šest ur saj Zemlja potrebuje 365,25 dneva za pot okoli Sonca, gregorijanski koledar pa ima samo 365 dni. Po koncu štiriletnega koledarskega cikla se solsticij lahko zgodi tudi 22. decembra, zaradi česar imamo na vsake štiri leta prestopno leto.

solsticij-21-12-21 7.jpg

Letošnjega 21. decembra 2012 se izteče majevski koledar, hkrati pa bo prišlo do galaktične poravnave med našo galaksijo in vesoljem kot celoto (čemur ne bomo priča nadaljnjih 26.000 let). Ta dan so zato energije ter vibracije še toliko bolj močne ter vas podpirajo v vsem kar boste počeli. Dan poln izzivov torej. Sprejmite ga z ljubeznijo ter bodite odprti.