Koncert prazniku v pozdrav

Objavljeno: 6. januarja 2020 ob 7:24  / posodobljeno: 6. januarja 2020 ob 15:39

Avtorica: Tjaša Petkovšek

Na popraznični večer v četrtek, 26. decembra, so v idrijski župnijski cerkvi priredili praznični koncert Nocoj je ena lepa noč, ki ga je pripravil Idrijski neoktet v sodelovanju z Mešanim pevskim zborom svetega Jožefa Delavca in Osnovno šolo Idrija.

cerkev_konc_31-12-019-11.jpg

foto: Damjan Makuc

Zbrani so prisluhnili prepričljivemu nastopu domače moške zasedbe, ubranemu petju cerkvenega pevskega zbora, nežnim glasovom otroškega pevskega zbora Zlata roža ter osnovnošolcem, ki so z doživetim pripovedovanjem obogatili glasbeno dogajanje. Celoten dogodek so spremljale melodije, ki so jih učenci izvabili iz Orffovih glasbil, ter mogočen zvok cerkvenih orgel, na katere je zaigrala organistka Metka Buček.

cerkev_konc_3_31-12-019-22.jpg

foto: Damjan Makuc

Namen dogodka je bilo praznovanje tako božiča v vsej njegovi toplini in hkrati obeleževanje državnega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti. Elizabeta Lampe, idejna vodja dogodka, in Tjaša Petkovšek, ki je pripravila celoten progam, sta praznovanju dodali še tretji poudarek. Publiki sta predstavili domače, idrijske, cerkvene skladatelje Cveka, Belarja, Fajglja in Prelovca ter še Gallusa in Rijavca. Zamisel je s svojim sodelovanjem podprla tudi zborovodkinja cerkvenega zbora Stanka Močnik. Nastopajočim se je v sklepnem delu pridružil še domači župnik Marko Rijavec, ki je z občinstvom delil svoje spomine na čas slovenske vojne in hkrati poudaril pomembnost takratnih dogodkov za naš, slovenski narod. Program je bil premišljeno zastavljen in kakovostno izpeljan, kar so potrdili tudi poslušalci z močnim aplavzom ob sklepu večera. Idrijska cerkev je bila polna in nihče od prisotnih ni ostal ravnodušen. 

cerkev_konc_2_31-12-019-33.jpg

foto: Damjan Makuc