ČAS IN LJUDJE

Metka Pavšič s kolesom v Goriška Brda

Objavljeno: torek, 8. 6. 2021 ob 13:35 - zadnja posodobitev: 8. 6. 2021 ob 14:50 | Spletno uredništvo

Sonce, novi izzivi in občutki ter srečno vsi do cilja. To so glavni poudarki tradicionalne dobrodelne prireditve Kolesarim, da pomagam. To že vrsto let pripravlja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions kluboma Idrija in Dobrovo. Letos je dogodek, zaradi covid razmer in trenutnih predpisov, potekal malce drugače. A sporočilo udeležencev je bilo zato še močnejše.

slepi-8-6-2021-3.jpg

vse fotografije: Srdjan Živulovič / BOBO

Člani medobčinskega društva so se zbrali v Šempasu, kjer jih je pozdravila podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica. S kolesi – tandemi, ki so jih upravljali spremljevalci, so se, ob upoštevanju vseh cestno prometnih predpisov, najprej odpeljali do Nove Gorice in trga Evropa ter nato naprej v Goriška Brda. Spremljali so jih tudi člani novogoriškega kolesarskega kluba in obeh Lions klubov.

Na posebnih kolesih – tandemih so se preizkusili člani medobčinskega društva Metka Pavšič, Vida Batistič, Karmen Vogrič, Marko Mikulin in Metoda Likar ter spremljevalci Andrej Kren, Robi Jenko, Petra Figelj, Edi Strosar in Mirjam Debevc. Nad posebno, za mnoge prvo, izkušnjo so bili kar navdušeni in veseli, da so imeli priložnost in možnost občutiti čudovit dan še na malce drugačen način.

slepi-8-6-2021-2.jpg

Odlično razpoloženi Mirjam Debevc in Metka Pavšič

slepi-8-6-2021-4.JPG
Izjava Metke Pavšič
00:00 / 01:30
slepi-8-6-2021-6.JPG

Andrej Kren in Marko Mikulin

slepi-8-6-2021.JPG

Najzahtevnejši del trase, vzpon iz Solkana po sabotinski cesti ter uvodni del v Brdih do Gonjač, so slepi in slabovidni, zaradi že prave poletne vročine in varnosti, spoznavali iz kombija. Na zaključnem delu poti pa so bili znova na kolesih. Tako so se priključili tudi številnim drugim kolesarjem, ki so, eni več drugi manj kilometrov nabirali v okviru 25. maratona Junaki vinogradov. Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer letos ni bilo množičnega kolesarjenja od Ljubljane do Brd.

Člane Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, med njimi je bil tudi nekdanji kolesar in član društva Matej Leban, so pred Kletjo Brda pozdravili Milan Erjavec, predsednik Lions kluba Idrija, Vesna Valentičnič, conska predsednica Lions klubov severne Primorske, Nadja Pahor Bizjak, nekdanja guvernerka zveze Lions klubov Slovenije, Igor Miljavec predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica ter pooblaščenec Lions klubov Slovenije za pomoč slepim in slabovidnim in Silvan Peršolja, dolgoletni direktor Kleti Brda. Vsi so poudarili pomen tovrstnih akcij in aktivnosti za slepe in slabovidne ter pomembnost sodelovanja na več ravneh.

Ob tem je Igor Miljavec direktorju Kleti Brda Silvanu Peršolji podaril tudi roman Misliš resno?, ki ga je napisala članica društva Sonja Pungertnik.

Sicer pa Klet Brda že kar nekaj časa sodeluje z medobčinskim društvom slepih in slabovidnih. Letos še na prav poseben način, saj bodo od vsake prodane steklenice peneče rebule Cerovo namenili 1 evro Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica za rehabilitacijo kasneje oslepelih in slabovidnih na osebnem nivoju.

slepi-8-6-2021-5.jpg

Člani društva in spremljevalci na cilju na Dobrovem: Edi Strosar, Robi Jenko, Vida Batistič, Karmen Vogrič, Petra Figelj, Metoda Likar, Andrej Kren, Marko Mikulin, Mirjam Debevc in Metka Pavšič