Kolektor CPG bo gradil najdražjo hrvaško cesto

Objavljeno: 14. 5. 2020 ob 7:46 - Avtor: spletno uredništvo

Konzorcij ponudnikov, Kolektor CPG iz Slovenije, GP Krk s Hrvaške ter Euroasfalt iz BiH, je zmagal na razpisu za izgradnjo državne ceste D 403 na Reki, ki velja za najdražjo hrvaško cesto. Gradbeno zahtevno trikilometrsko cesto ob reškem pristanišču bodo zgradili za 61,5 milijonov evrov.

cesta-14-5-2020.jpg

vir: forum.rijecani.com

Naročnik del, javno podjetje Hrvatske ceste, je vrednost del zastavilo na 461 milijonov kun (61,5 milijona evrov). Ponudba konzorcija, v katerem sodeluje Kolektor CPG, je ocenjena kot ekonomsko najbolj ugodna, so se odločili hrvaški naročniki. Evropska komisija je že pred časom odobrila, da se bo 85 odstotkov denarja prispevalo iz evropskega sklada za regionalni razvoj.
Na razpisu, ki je bil odprt do decembra lani, so zavrnili ponudbo kitajskega podjetja China Road and Bridge Corporation (CRBC), ki je bila od zmagovalne dražja za nekaj več kot milijon evrov. Kitajska družba je na Hrvaškem znana kot izvajalka mostu na polotok Pelješac.
Še dražji sta bili ponudbi italijanskih družb Rizzani de Eccher in Consorzio Infrastrutture ter avstrijske družbe Strabag in njene hrvaške podružnice. Poduzeće za ceste iz Slavonskega Broda in turška družba Yapi Merkezi Insaat Ve Sanay pa sta bili najdražji, saj sta nameravali zaslužiti skoraj 575 milijonov kun (77 milijonov evrov), so objavile Hrvatske ceste.
Kot poroča STA, je cesta D 403 ena strateških hrvaških prometnic, ki bo povezala kontejnerski terminal v reškem pristanišču in zahodni del mesta z reško obvoznico. Cesta je del projekta Reka Gateway, katerega osrednji del je kontejnerski pristaniški terminal. Brez nove ceste terminal ne more dobiti uporabnega dovoljenja.
Glede na dolžino gre za najdražjo prometnico na Hrvaškem. Dela bodo draga zaradi zahtevnosti terena, saj bo cesta skoraj v celoti potekala skozi predore in podvoze ter na viaduktih. Posebej zahtevna bo izgradnja 1.253-metrskega predora Podmurvice, ki bo zgrajen pod stanovanjskim naseljem. Porušiti bo treba tudi več deset družinskih hiš.
Rok za izgradnjo ceste je 30 mesecev od začetka del. Na Reki pričakujejo, da bodo novo cesto odprli najpozneje v začetku leta 2023.