Ko sekunde rešujejo življenja

Objavljeno: 13. 10. 2020 ob 16:43 - posodobljeno: 13. 10. 2020 ob 21:26 | Spletno uredništvo

Aleš Jakše ni le dolgoletni reševalec iz Novega Mesta ampak tudi cenjen sodelavec pri Rdečem križu Slovenije. Kot izkušen zdravstveni delavec predano deli znanja in izkušnje na številnih srečanjih, tako strokovnjakov kot tudi laične javnosti.

Rdeči križ Slovenije se bo kljub epidemiji 16. oktobra pridružil projektu Slovenija oživlja, s katerim bodo opozarjali na pomen hitrega ukrepanja ob zastoju srca. V Sloveniji se s to obliko obolelosti vsako leto sooči kar 1.700 ljudi. Če ob izgubi zavesti oboleli ni takoj deležen pomoči, potem zagotovo umre. Človeški možgani se namreč po desetih minutah brez dovoda kisika preko krvi nepopravljivo poškodujejo. Zato pri Rdečem križu Slovenije spet in spet opozarjajo in osveščajo javnost, da je potrebno ob izgubi zavesti ukrepati takoj, saj vsaka sekunda šteje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost v Zdravstvenem domu Idrija, na območju občin Idrija in Cerkno vsako leto zabeležijo od 12 do 20 primerov te vrste.

navednice-modre_edited.png

Vsem gledalcem svetujem, naj se ne bojijo pristopiti k ponesrečencu. Vse, kar boste storili pri pacientu, ki ne kaže znakov življenja, je samo plus. Minusov tukaj ni. Brez vaše pomoči bo pacient zagotovo umrl. V kolikor mu boste pomagali, pa ima možnost preživetja.

Mreža javno dostopnih defibrilatorjev na območju občin Idrija in Cerkno:

Kot so zapisali v sporočilu za javnost v Zdravstvenem domu Idrija, na območju občin Idrija in Cerkno vsako leto zabeležijo od 12 do 20 primerov te vrste. To pomeni, da pomoč potrebujeta eden do dva človeka vsak mesec. Ker pa so poti reševalcev do obolelih posebej na Idrijskem in Cerkljanskem zelo dolge, je pomembno, da do prihoda poklicnih reševalcev obolelim pomagajo občani. Kot ob tem poudarja Aleš Jakše, so vsi strahovi, da bomo naredili kaj napak ali narobe, povsem odveč. Med splošno izobrazbo sodijo veščine oživljanja oslabelega ter uporaba avtomatskega defibrilatorja. Ti so že desetletja nameščeni tudi na številnih javnih mestih. Z uporabo te naprave pa so že doslej mnogim vrnili srčni utrip in jih rešili gotove smrti.

V eni od nedavno opravljenih anket na nacionalni ravni se je izkazalo, da Slovenci prehitro obupamo: dobra tretjina jih meni, da možnost preživetja osebe v srčnem zastoju pade na praktično nič že prej kot v 2 minutah, dobra petina, da v petih minutah, le petina pa pravilno pravi, da v 10 minutah. Zanimivo je, da bi znance ali člane družine oživljalo več kot 90 % vprašanih, pri neznancih bi zagotovo začela oživljati le polovica.

V skladu s trenutno situacijo epidemije koronavirusa pa pri oživljanju ne svetujejo dihanja usta na usta. Zadostuje že masaža srca - ritmično pritiskanje na prsni koš, pet do šest centimetrov globoko. Medtem naj drugi očividec prinese najbližji avtomatski defibrilator, ki omogoča najučinkovitejše ukrepanje. Očividci oslabelosti naj pokličejo na telefonsko številko 112 in na telefonu vključijo zunanji zvočnik. Operater v klicnem centru jim bo preko telefona dajal navodila, kako pomagati oslabelemu. Uporaba avtomatskega defibrilatorja je povsem varna tako za bolnika kot tudi za občana, ki rešuje. Naprava preko zvočnika daje navodila uporabniku in ta z uporabo naprave ter masažo srca odločilno pomaga pri reševanju življenja obolelega vse do prihoda poklicnih reševalcev ali prvih posredovalcev.

VIDEO POSNETEK

ales-jakse-13-10-2020-3.jpg

PODCAST | AUDIO POSNETEK

Aleš JakšeIdrijske novice studio
00:00 / 15:01
navednice-modre_edited.png

Pri srčnem zastoju šteje vsaka minuta. Vsaka minuta, ko so možgani brez kisika, predstavlja 10 % možnosti za njihovo preživetje. 10 minut, ko se s pacientom, ki je doživel srčni zastoj, nič ne dogaja, torej mu nihče ne pomaga, pomeni zanj konec. Njegovi možgani odmrejo in tudi reševalci mu pozneje, ko prispejo, ne morejo več pomagati.

Več in podrobneje v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic, kjer so pred skorajšnjim začetkom projekta Slovenija oživlja gostili dolgoletnega izkušenega reševalca ter člana Rdečega križa Slovenije Aleša Jakšeta. Ta je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem predstavil argumente za reševanje življenj in na lutki v studiu v živo pokazal, kako poteka oživljanje človeka s srčnim zastojem. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora iz studia.