Ko se škorec vrača v Zakojco

Objavljeno: 18. 9. 2020 ob 13:52 | Spletno uredništvo

Cerkljanska je v teh dneh v središču pozornosti vseh, ki občudujejo literarno zapuščino Franceta Bevka. Ta se je rodil 17. septembra leta 1890 in na svoj 80. rojstni dan leta 1970 v Ljubljani tudi umrl. Zapustil je okrog 150 knjižnih naslovov, ki so jih natisnili v skupni nakladi v več kot 1,5 milijona izvodov.

gregor-novakovic-18-9-2020-6.jpg

Bevkovo leto so lokalni organizatorji kulturnih dogodkov poimenovali sklop prireditev, s katerimi se na Cerkljanskem, Idrijskem ter Goriškem spominjamo Franceta Bevka. Koordinator vseh prireditev, Gregor Novakovič iz Lokalne turistične organizacije Laufar Cerkno, skrbi za nemoteno odvijanje dogodkov. V pogovoru v TV studiu Idrijskih novic je z urednikom Damijanom Bogatajem orisal program obeleževanja Bevkove obletnice.

PODCAST | AUDIO POSNETEK

Gregor NovakovičIdrijske novice studio
00:00 / 10:37
Bevkovo-leto-2020-10-6.jpg

VIDEO POSNETEK

gregor-novakovic-18-9-2020-3.jpg

Ta bo zaradi zaostrenih epidemioloških razmer okrnjen, saj nekateri organizatorji niso dobili dovoljenja za izvedbo načrtovanih dogodkov. Med te sodi tudi že napovedana osrednja nedeljska proslava ob Bevkovi hiši v Zakojci, ki jo bo moč zaradi epidemije spremljati le preko video prenosa. Gregor Novakovič je podrobno opisal vse dogodke in ob zaključku pogovora obudil spomin tudi na svoja šolska srečanja s Francetom Bevkom oziroma junaki njegovih knjig. Kateri se mu je najbolj vtisnil v spomin, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.