GLASBA

Ko panker zaide med surferje

Objavljeno: sreda, 22. 9. 2021 ob 11:37 | Spletno uredništvo

Matjaž Alič, za prijatelje Ramon, iz znane širše družine Alič ni le zaprisežen roker ampak poslej tudi zavzet raziskovalec novih glasbenih svetov. Nekdaj oster panker se po novem spogleduje z mehkejšimi rifi, nad katerimi so se v petdesetih letih že prejšnjega stoletja navduševali ljubitelji morskih dogodivščin in predvsem surfanja.

Ramonova nova glasbena tolpa si je v španščini nadela ime Los Mineros, kar bi v jeziku Slovencev pomenilo Rudarji

V najavi novega singla so pri založbi zapisali, da se je Ramon po zadnjem singlu z naslovom Sem, kar sem odpravil na dopust, ki pa se mu je sfižil. Vrli glasbenik se je vrnil v domačo Idrijo, kjer se je potuhnil v opuščenem rudniškem rovu. »Tam je naletel na druščino brezdelnih odpadniških mariachijev ter se z njimi odpravil na malce drugačen podvig, kot navadno,« so zapisali v sporočilu za javnost. Nova glasbena avantura je začinjena s svežimi ritmi v stilu surferjev izpred pol stoletja. A ker je Ramon zaprisežen panker, pač ne more iz svoje kože. Spoj punka in surferskih rifov je prinesel novo glasbeno zvrst.

Njen boj za obstanek pa sovpada z vsesplošnimi spopadi rock’n’roll-a s popevkami nove dobe, ki jih kot po tekočem traku producirajo »brezdušne nakaze«. Ramonova nova glasbena tolpa si je v španščini nadela ime Los Mineros, kar bi v jeziku Slovencev pomenilo Rudarji. Njihov prvi singel nosi naslov Missed Wave in je že objavljen tudi na portalu YouTube. Gre za 2 minuti in 50 sekund trajajoči glasbeni izdelek, v katerem pa ni niti ene zapete besede. Ramon s svojimi Los Minerosi torej ponuja slabe 3 minute užitka v čisti inštrumentalni glasbi. »Če pa komu besedilo res tako manjka, pa naj si ga napiše sam,« je v svojem stilu za medije izpad besedila komentiral avtor glasbe Ramon.

Kljub temu izletu v surf punk sfero in ob napovedi še novih skladb iz tega slogovnega svežnja pa Ramon obljublja, da sam ostaja zvest svoji zaprisegi branjenja rock’n’roll-a. Tudi na tem polju pa naj bi v kratkem radijske valove vznemiril nov komad.

Zablujena generacija v teh mesecih spi sen pravičnega. Panika okoli virusa jim je odščipnila domala vse koncertne nastope in člane te najbolj udarne idrijske rock and roll zasedbe prisilila v čas mirovanja in samoizpraševanja. Jeza in gnev, ki se počasi, a vztrajno, nabirata v glavah zablujencev, pa obetata skorajšnjo eksplozijo ustvarjalnosti. O tem, da bo publika sledila zablujencem, pa seveda ni vredno izgubljati besed, saj so bili njihovi nastopi vedno prave energetske bombe. V pokoronskih časih, ki bodo zagotovo nekoč prišli, je njihova reinkarnacija zagotovljena.

Če pa komu besedilo res tako manjka, naj si ga napiše sam.

"

Kot glasbeni producent se je pod novi singel Ramona podpisal Hector Ruvalcaba, ki je pravi Mehičan. V Idrijo ga je pripeljalo delo za Kolektor, saj se je že v Kolektorjevem obratu v Mehiki izkazal kot vrhunski mojster. Pred leti je tako sledil skok iz Mehike čez veliko lužo do Idrije, ki je postala njegov novi dom. Kot izšolan glasbeni producent dela tudi za druge znane glasbenike z vsega sveta, a se zaradi svoje pregovorne skromnosti le redko pojavlja v javnosti. Njegovi izdelki, ki so popeglani do zadnje podrobnosti, pa sami pričajo o njegovem obvladovanju tega dela. Za videospot, ki spremlja objavljeni singel, je poskrbel Gregor Alič.