Ko odločajo sekunde

IDRIJA, 17. oktobra 2019 – V teh dneh po vsej državi potekajo delavnice in drugi dogodki, na katerih strokovnjaki udeležence osveščajo o pomenu oživljanja ob srčnem zastoju. Danes popoldne bo na Mestnem trgu v Idriji prikaz oživljanja, ki ga organizira Rdeči križ.

rks-17-10-019.jpg

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki smo ga obeležili 16. oktobra, po vsej Sloveniji še do konca meseca poteka več kot 60 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja. Da je strah pred izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja odveč, je na novinarski konferenci v Ljubljani pokazal tudi ambasador Svetovnega dneva oživljanja Jure Košir, ki je predstavili tri enostavne korake, s katerimi vsi lahko pomagamo. 60 % srčnih zastojev se zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja. To pomeni, da bodo v več kot polovici primerov ob srčnem zastoju prisotni očividci. Med oživljanjem pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb. Z oživljanjem povečamo možnost preživetja za trikrat!

»V Sloveniji srčni zastoj doživi 1.700 oseb na leto. To pomeni od 3 do 5 oseb vsak dan. Nobena, še tako napredna, služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih petih minutah. In zagotovo se da! V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati,« je povedal Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta.

Kot so sporočili iz Rdečega križa, se danes v Idriji prične dogodek ob 16. uri na osrednjem Mestnem trgu.