Ko gore pridejo v knjižnico

Objavljeno: 12. 12. 2019 ob 7:35 / Posodobljeno: 13. 12. 2019 ob 8:31

Včerajšnji 11. december je bil Mednarodni dan gora. Na ta dan se je že peto leto odvijal festival Brati gore, ki povezuje ljudi, ki imajo radi gore in knjige. V idrijski knjižnici so v sklopu tega projekta že v torek v goste povabili Žarka Rovščka, Žarka Trušnovca in Janjo Kragelj, v Šmarjah pri Jelšah pa je bila sinoči osrednja gostja Tinka Gantar s knjigo Moje poti.

brati-gore--5-12-12-019.jpg

Tinka Gantar, citrarka Jasmina Levičar, bralec Sašo Oberski in povezovalka programa Milenka Kajtner / foto: Mirko Mažgon

Ni najpomembneje, da se doseže vrh, ampak je še bistveno pomembnejša pot. Tako bi lahko skozi izkušnjo druge jugoslovanske odprave na Kangbačen leta 1965 parafrazirali Nejca Zaplotnika. Kako se je ekipa slovenskih himalajcev na čelu s himalajskim zdravnikom Jožetom Andlovicem pripravljala na osvojitev tega skoraj osemtisočaka, kakšne individualne in skupne preizkušnje so jih doletele, zakaj so omagali manj kot 100 metrov pod vrhom in kakšni so bili odzivi javnosti, je odlično dokumentirano v knjigi Kadar boš na rajžo šel. Kot so sporočili iz idrijske knjižnice, je urednik Žarko Rovšček v knjigi povezal originalni rokopis dr. Jožeta Andlovica s številnimi odlomki iz dnevnikov drugih udeležencev odprave, z objavljenimi časopisnimi članki in citati iz književnih del, s 93 barvnimi in črno-belimi fotografijami in z obsežno spremno besedo. Vsaj del tega so na predstavitvi Žarka Rovščka, Žarka Trušnovca, načelnika Postaje GRS Tolmin, in Janje Kragelj v torek, 10. decembra, pod okriljem projekta Brati gore podoživeli tudi v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija.

Avtor: Damijan Bogataj

brati-gore-logo_3.jpg

Kaj naj rečem ob koncu? Lepo je svoje vtise deliti s poslušalci, ki jih tema zanima.

Tinka Gantar

avtorica knjige Moje Poti

Quotation-Marks.jpg
DSC01278.JPG
brati-gore--1-12-12-019.jpg

Žarko Rovšček / foto: MKČI

brati-gore--2-12-12-019.jpg

Žarko Trušnovec / foto: MKČI

Včeraj zvečer pa so se branju odlične planinske literature posvetili tudi ljubitelji gora v Šmarjah pri Jelšah. V goste so povabili Tinko Gantar iz Idrije, ki je leta 2017 pri Založbi Bogataj izdala odmevno knjigo Moje poti. Udeleženci dogodka so nanizali vtise ob branju knjige, na citre pa je občuteno tri pesmi zaigrala mlada citrarka. Zadnjo, Tri planike, je prepevala vsa dvorana. Izkušeni bralec je predstavil črtice Polulana Trnuljčica, Stol, gora mojega otroštva in V kraljestvu Zlatoroga. Branje besedil so obogatili še s projekcijo posnetkov gora in dolin pa tudi rožic, ki spremljajo Tinko Gantar na domala vseh njenih poteh. Večer so udeleženci sklenili s pokušino geruša in habanc. Okoli 40 planincev in planink je z dogodka odšlo zadovoljnih. »Kaj naj rečem ob koncu? Lepo je svoje vtise deliti s poslušalci, ki jih tema zanima,« je vtise s predstavitve knjige v Šmarjah pri Jelšah za Idrijske novice strnila Tinka Gantar.

brati-gore--4-12-12-019.jpg

Bralec Sašo Oberski in Tinka Gantar / foto: Mirko Mažgon

IMG_4776.jpg

Tinka Gantar skupaj s šmarskimi prijateljicami / foto: Mirko Mažgon

brati-gore--3-12-12-019.jpg

Tinka Gantar v pogovoru s citrarko Jasmino Levičar / foto: Mirko Mažgon

maxresdefault.jpg