KNJIŽNICA SPET V OMREŽJU

IDRIJA, 24. septembra – Sodobna tehnika je včeraj dopoldne v idrijski knjižnici poskrbela za neljubo presenečenje. Zaradi prekinitve internetnih povezav si dobro uro in pol v knjižnici ni bilo mogoče izposoditi gradiva.

knjiznica---24-9-019.jpg

Prekinitev internetnih povezav med Idrijo in centralnimi strežniki sistema Cobiss je trajala uro in pol od 11.15 do 12.45. Iz podjetja Izum, ki je skrbnik tega omrežja, so se po ponovni vzpostavitvi računalniških povezav za neljube težave uporabnikov opravičili in prosili za razumevanje. Kljub uporabi najsodobnejših naprav in povezav se je celotno njihovo omrežje v državi sesulo. Takoj so aktivirali ekipe za reševanje nastale situacije in te so po uri in pol težave odpravile. Pri iskanju vzrokov za neljub izpad pa so še danes soočeni s tem, da pravega vzroka še niso našli.

V javnosti še vedno odmeva zrušenje informacijskega sistema podjetja Lekarna Ljubljana, ki je kar nekaj nevšečnosti povzročil rednim uporabnikom njihovih storitev. V tem primeru je šlo za zlonameren vdor v računalniški sistem lekarne. Spletni vandali so od uprave podjetja zahtevali odškodnino.