Klekljarice preganjajo virus z ustvarjalnostjo

Objavljeno: četrtek, 7. 1. 2021 ob 9:29 - zadnja posodobitev: 7. 1. 2021 ob 11:56 | Damijan Bogataj

Klekljanje je od nekdaj dejavnost skupnosti. Klekljarice so včasih poleti klekljale pred prhauzi, ob slabem vremenu in v času zime pa so se dobivale po domovih. Iz teh klekljarskih srečanj pa niso nastale samo čipke. V času brez interneta, televizije in drugih današnjih informacijskih kanalov je skupinsko klekljanje mnogim pomenilo tudi priložnost, da so izvedele novice in da so kaj zanimivega tudi same povedale drugim klekljaricam.

cipke-7-1-2021-10.jpg

S pojavom novega virusa pa so vsa druženja prepovedana. Klekljarice so zaradi tega občutile veliko nelagodje, saj so bile ukinjene vse oblike druženja, izobraževanja, izletov in podobno. Andreja Uršič, predsednica Društva klekljaric idrijske čipke, se je domislila zanimive ideje, ki je naletela na izjemen odmev. Preko Facebooka je povezala klekljarice in jih v dneh pred prazniki navdušila za klekljanje dveh motivov. Sama je narisala grobe obrise papircev za 10 centimetrov velikega angelčka in 8 centimetrov velik zvonček. V narisanem osnutku papirca pa ni določila tehnike in uporabljenih materialov, saj je želela klekljarice spodbuditi k ustvarjalnosti. Odziv je bil nad pričakovanji.

Klekljarice so vsaka na svoj način pristopile k izdelavi motivov. Ene so se odločile za klasičen idrijskih ris, druge so v okviru narisanega motiva izdelale bolj drzne kombinacije tehnik. Za izdelavo čipke so uporabljale klasičen lanen ali bombažni sukanec različnih debelin in v različnih barvnih odtenkih. Bolj drzne so za polnilo elementov uporabile celo volno.

Tako je na bulah 38 udeleženk nastalo 40 zvončkov in 37 angelčkov. In dva nista enaka. Klekljarice so izdelke fotografirale in fotografije poslale na elektronski naslov društva. Petra Marinko Rus je vse gradivo zbrala in objavila neverjetno fotografijo vseh izdelkov, ki je prava izkaznica klekljarske ustvarjalnosti in predanosti v času epidemije.

Večina udeleženk tega klekljarskega projekta je bilo iz Slovenije, tri pa so klekljale tudi v tujini. To so bile Margreeth Heijs z Nizozemske, Vivienne Wood iz Velike Britanije in Katica Kaštelan iz Splita na Hrvaškem. Klekljanje očitno res ne pozna meja in z zanimivimi projekti ob uporabi sodobnih komunikacijskih kanalov potrjeno lahko poveže klekljarice z vsega sveta.

Ko je Andreja Uršič 16. novembra objavila samo osnovne obrise angelčka in zvončka, ni niti slutila, da iz te preproste ideje lahko nastane tako velik projekt.

»Kako lepo jih je bilo gledati in proučevati njihove vsebine, res praznični občutki. Se mi zdi, da smo se s to akcijo še bolj povezale, saj samo klekljarice vemo, kaj občutimo ob čipki, ko jo počasi in previdno odpenjamo, jo položimo v naše dlani, ko vsaka čipka po svoje vstopi v naša življenja,« je povedala pobudnica projekta Andreja Uršič, predsednica Društva klekljaric idrijske čipke.

fotografije: Društvo klekljaric idrijske čipke

Klekljarice so v čipke spustile svoj navdih, barve, vse mogoče tehnike in bile pri tem ustvarjalne. Bolj kot se je širila objava preko spleta, več fotografij je prihajalo na elektronski naslov društva in kmalu je bilo jasno, da bo projekt povezal zelo veliko klekljaric.

»Na začetku projekta sem klekljarice nagovorila s stavkom, da jih ne poznam. Ob koncu dodajam, da jih sedaj poznam v njihovi najpomembnejši vrlini in to je njihova ustvarjalnost,« je še dodala Andreja Uršič.

Navdušeni nad velikim odzivom klekljaric v društvu že snujejo nove zamisli, kako bodo s podobnimi projekti nadaljevali. Če bo šlo vse po načrtih, se bodo klekljarice spet povezale v prvih dneh pomladi pred veliko nočjo. Podrobnosti pa zaenkrat še ne razkrijejo. Idrija bo v tem letu obeleževala tudi 40. Festival idrijske čipke in takrat bo nova priložnost za to, da klekljarice z vseh koncev v Idriji pokažejo svojo ustvarjalnost in mojstrstvo.

Andreja Uršič, predsednica Društva klekljaric idrijske čipke, se je domislila zanimive ideje, ki je naletela na izjemen odmev. Preko Facebooka je povezala klekljarice.

cipke-7-1-2021-6.jpg