Klekljana vrtnica razstavljena na Dunaju

Objavljeno: 9. 10. 2020 ob 12:39 | Damijan Bogataj

Eva Petrič, v svetu in pri nas uveljavljena večmedijska ustvarjalka, je v svojo novo ambientalno postavitev na Dunaju vključila idrijsko čipko. Pri tem projektu je sodelovala z Majo Svetlik iz Čipkarske šole Idrija in članicami eksperimentalne skupine, ki deluje pod okriljem šole.

»Lepota moje Korona vrtnice, transformirane v kolektivno Korona vrtnico, ki se bo med sedanjim drugim valom pandemije koronavirusa vzpenjala kvišku in izžarevala upanje v znameniti katedrali Svetega Štefana v središču Dunaja, naj prevlada nad njenimi trni,« je ob postavitvi klekljane vrtnice v katedrali povedala Eva Petrič.

Korona vrtnico je ustvarila v hiši staršev na Bledu, ko so bili marca letalski poleti iz Evrope v New York ustavljeni in vsi njeni projekti tam do nadaljnjega odpovedani.

Od tedaj se je Korona vrtnica razrasla v kolektivno Korona vrtnico, ko so jo sklekljale klekljarice skupine za eksperimentalno idrijsko čipko: Irena Laharnar, Mira Guzelj, Marija Novak Boškovič, Andra Jereb, Draga Sedej, Marta Simnovčič in Milena Kalan Frančeškin pod vodstvom Maje Svetlik iz Čipkarske šole Idrija. V mesecih spomladanske karantene so vsaka na svojem domu svoje emocije prvega soočanja s tedaj neznanim virusom prenesle v klekljano obliko. Ustvarile so kolektivno vrtnico, ki naj bi širila upanje, navdihovala z lepoto, a s svojimi trni vendarle opozarjala tudi k previdnosti.

Kolektivno Korona vrtnico so sklekljale klekljarice skupine za eksperimentalno idrijsko čipko: Irena Laharnar, Mira Guzelj, Marija Novak Boškovič, Andra Jereb, Draga Sedej, Marta Simnovčič, in Milena Kalan Frančeškin pod vodstvom Maje Svetlik iz Čipkarske šole Idrija.

V tej akciji navdiha so v 400 urah klekljanja ustvarile cvetove in lističe vrtnic, polne navdiha, ki so zdaj trdna osnova, iz katere raste in se širi optimizem nove kolektivne Korona vrtnice.

»Z veseljem sporočam, da bo po tej fazi hibernacije okrepljena kolektivna Korona vrtnica širila in izžarevala upanje tudi z velikega okna kapele cesarja Friderika III. v dunajski katedrali Sv. Štefana. Upam, da vas bo moja Korona vrtnica, razrasla v kolektivno Korona vrtnico, spomnila, da lahko lepota vrtnice premaga njene trne - in da bomo, tako kot lepoto vrtnice, še naprej in še bolj cenili bližino nam ljubih ljudi in cenili čas, ki ga lahko preživljamo skupaj,« je zapisala Eva Petrič.

kolektivna Korona vrtnica je postavljena čez okno nad grobnico cesarja Friedricha Tretjega. Na ogled bo od 14. oktobra do konca novembra 2020. Uradna predstavitev v sijaju sončne svetlobe skozi okna katedrale bo 14. oktobra ob 10. uri in 30 minut, predstavitev v soju umetne svetlobe pa bo 15. novembra ob 20. uri.

eva-3-9-10-020.jpg
eva-10-9-10-020.jpg

Maja Svetlik z Evo Petrič sodeluje že skoraj deset let. Številne sodobne inštalacije, ki so nastale v času tega sodelovanja, so idrijsko čipko predstavile na številnih imenitnih prizoriščih na vseh kontinentih in zato Evo Petrič upravičeno uvrščajo med najprodornejše ambasadorje idrijske čipke v svetu. Stoletja so idrijske čipke bogatile prte in mašna oblačila, po novem pa so čipke del likovne opreme sakralnih prostorov. Idrijske klekljarice nadaljujejo s tradicionalnimi tehnikami, a sočasno odkrivajo tudi nove in nove možnosti kreativne uporabe čipk. »Vsako ustvarjanje, in to velja tudi za ustvarjanje idrijskih čipk, je svojevrstna meditacija. Zato v času epidemije koronavirusa sklekljane čipke, ki so vključene v vrtnico za katedralo sv. Štefana na Dunaju, vsebujejo tudi vse strahove, negotovost in upanje, ki so jih v tem letu delile idrijske klekljarice,« je za Idrijske novice po postavitvi klekljane vrtnice povedala Maja Svetlik.

Načrtovano potovanje članic eksperimentalne klekljarske skupine na Dunaj in ogled klekljane vrtnice v katedrali svetega Štefana je zaradi zaostrene epidemije začasno prestavljeno.

navednice-rdece.jpg

Vsako ustvarjanje, in to velja tudi za ustvarjanje idrijskih čipk, je svojevrstna meditacija.

MAJA SVETLIK